A Microsoft látványosan mossa a kezeit a legutóbbi hiba miatt, amivel eddig csak a legutóbbi Windows-frissítés telepítése után találkozhattunk.

2023.08.29. – Szóval az úgy volt kérem, hogy szegény, mindenben ártatlan és mindent is mindig jól csináló Microsoft kiadott egy amúgy tökéletes frissítést a Windows 11-hez és 10-hez, ami aztán több felhasználónál ‘UNSUPPORTED_PROCESSOR’ figyelmeztetéssel kékhalált okozott. Ezután mindenki azonnal nekiugrott a szerencsétlen, semmiről sem tehető redmondiaknak, pedig valójában nem ők a pancserek…

… hanem a gyártók.

A Microsoft (tudod, az az operációs rendszergyáros, aki eddig egyszer sem adott ki a keze közül rossz programot vagy frissítést) szerint a KB5029351 update után jelentkező, sokakat az őrületbe kergető kékhalál nem az ő, hanem a béna gyártók lelkén szárad. Azt mondjuk hozzátették, hogy a frissítés letörlésével a probléma is pikk-pakk megoldódik.

Az MS szerint a probléma valójában a Win11 és 10 felhasználók csak kis részét érintik, azon belül is csak néhány specifikus processzoroknál fordul elő, amit firmware inkompatibilitási problémákra vezettek vissza. Mivel Redmondban nem találtak hibát, azt javasolják az érintetteknek, hogy két kékhalál között

1) mindenképp távolítsák el a KB5029351-et,
illetve 2) vegyék fel a kapcsolatot a gyártóval.

Ami amúgy bármelyik lehet, a Bleeping Computer szerint ugyanis az AMD-t, az Intelt és az MSI-t is érinti a hiba, igaz, ezek közül hivatalosan csak az utóbbi kettő szólalt meg. Az MSI és az Intel annyit árult el a portál megkeresésére, hogy tudnak a problémáról, és a pontos okok kivizsgálásával párhuzamosan segítenek a Microsoftnak kijavítani azt. De hogy mindez az ő hibájuk volna, arról egy kanyi szó sem esett.

A fenti szarkazmust félretéve viszont a Microsoft javára szól, hogy általában, az esetek többségében átláthatóan kommunikálnak a frissítések okozta hibákról, ezért semmi okunk azt feltételezni, hogy épp most kezdenének el füllentgetni. Akárhogyan is, az eset azért elég jól rámutat arra, hogy a windowsos PC-k az Apple gépeivel szemben miért annyira instabilok: mert az operációs rendszert ezer és egyféle, teljesen különböző komponensre kell kalibrálni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nem kell a Windows 11? – Akkor ezt a komoly újítást sem kapod meg

×