Akik ezután sem szeretnének a Windows 11-re váltani, jobb ha beletörődnek, hogy egy jelentős újításról is lemaradnak. Nem jár hozzá a Wi-Fi 7.

2023.08.24. – Tény és való, hogy az elmúlt időszakban a Microsoft mindent megtett annak érdekében, hogy csábítóbbá tegye a Windows 11-et. Nem csak az átlag felhasználók, de különösen a gamerek is sok új funkciót kaptak, persze nem mindegyik működött tökéletesen. Így bizonyos okokból sokan maradnak vagy visszatérnek a Windows 10 használatához.

Nos, ezzel nem fog jól járni az, aki majd egy technológiai újítást, nevezetesen a Wi-Fi 7-et szeretné majd használni. Kiderült ugyanis, hogy a

a Windows 10 nem támogatja majd a Wi-Fi specifikáció legújabb, 7-es verzióját.

Bár ez nem egy hivatalos bejelentés, a PCFórum szerint erre egy nemrég megjelent dokumentumból lehet következtetni. Ez az Intel Wi-Fi 7-es chipkészletének tulajdonságait taglalja, amiből egész egyszerűen kimaradt a Win 10. Sőt, a dokumentum szerint a szoftverek csakis a Win 11, Linux, illetve ChromeOS rendszereken lesznek elérhetők.

Viszlát Windows 10?

Ha ez nem lenne elég, a lap szerint a Windows 10 említése szintén kimaradt a Qualcomm és a Mediatek hasonló dokumentumaiból is. Ez alapján tehát a gyártók egyáltalán nem készülnek arra, hogy a Wi-Fi 7-es készülékek támogatni fogják a Win 10-et. A Microsoft valamiért tehát nem hitelesíti a Wi-Fi 7-es meghajtókat Windows-on. Ennek persze lehetnek technikai akadályai is, de elképzelhető, hogy ezzel is csak a Win 11 telepítését szeretnék sürgetni.

Ha minden igaz, a Wi-Fi 7-es termékek valamikor 2024 első felében lesznek széles körben kaphatók, miközben a Win 10 támogatása nagyjából 2025-ig tart.

Wi-Fi 7?

A TP-link leírása szerint a WiFi 7 az új WiFi szabvány, más néven IEEE 802.11be Extremely High Throughput (EHT). Mindhárom sávon (2,4 GHz, 5 GHz és 6 GHz) működik az erőforrások teljes kihasználása érdekében. Míg a WiFi 6 a világon egyre növekvő számú eszközre válaszul készült, a WiFi 7 célja, hogy minden eszköz számára elképesztő sebességet biztosítson nagyobb hatékonysággal.

A WiFi 7 320 MHz-es ultraszéles csatornát, 4096-QAM-ot, Multi-RU-t és Multi-Link működést vezet be, hogy a WiFi 6 -nál 4,8 -szor, a WiFi 5-nél 13-szor gyorsabb sebességet biztosítson. Ezt nem kapjuk majd meg Windows 10 rendszereken. Elvileg!

Ezt láttad már?

Ismét nagy árzuhanásba kezd a PlayStation 5 – tényleg jön az új vas?

×