Akárhogyan is nézzük, a kilimandzsárói internet simán beelőzte a magyar vidéki településeket, ami valahol elég szomorú dolog.

2022. 08. 20. – A Leet közösségi felületein többször kérdeztük már az internetkapcsolatukról az olvasókat, és mivel jellemzően az egész ország területéről érkeztek válaszok, ezért minimum sejtésünk van arról, hogy bizonyos vidéki településeken milyen gyászos is tud lenni a net.

Bár Magyarország internetes lefedettségben és sebességben nem teljesít tragikusan a világranglistákon, a legfrissebb felmérések alapján bőven van még hová fejlődnünk, mert már Szlovákiában és Romániában is jobb a nethelyzet, mint itt. Az ELTE 2021-es kutatásából például kiderült, hogy hiába a sebesség, a szélessáv jórészt csak a nagyobb városokban érhető el.

Ebben az evolválódási folyamatban előzött be minket simán Afrika legmagasabb hegye, azaz rétegvulkánja, az 5800 méteres magasságokba nyújtózó Kilimandzsáró, ahol hamarosan nagysebességű internetkapcsolat mellett lehet hegyet mászni.

A nagyobb sebességet garantáló hálózatot egyébként a tanzániai állami tulajdonban lévő telekommunikációs vállalat, a Tanzania Telecommunications Corporation építette ki, ami az eddigi 3800 méteres magasságról egészen a hegység csúcsáig kiterjesztették az elérhető kapcsolatot. Sőt, a vállalat szerint a Kilimandzsáró legmagasabb csúcsán, az 5895 méteres Uhuru-csúcson is tökéletes WiFi-t tudnak biztosítani a túrázóknak.

Erre a tanzániai állam szerint is nagy szükség volt, hiszen évente 30-50.000 turista próbálkozik felérni a hegy csúcsára. A legtöbbjük azonban tapasztalatlan hegymászó, ezért a jó minőségű internetkapcsolat nemcsak a TikTok és YouTube-videók, illetve az Instagram-posztok gyártásában jó társ, de biztonságosabbá is teszi a mászást. Erre lehet jó példa a Mount Everest, ahová 2019-ben „kötötték be” a netet, azóta pedig jelentősen nőtt a biztonság – többek között sokkal könnyebb segítséget kérni, illetve lokalizálni.

A biztonságtól eltekintve a nagysebességű net bevezetése nyilvánvalóan a koronavírus-járvány után remélhetőleg fellendülő turizmus érdekeit szolgálná, ami az afrikai ország GDP-jének körülbelül 10%-át teszi ki.

Így, vagy úgy, de a Kilimandzsárón már jobb az internet, mint számos magyar településen.

Na és a saját internetszolgáltatást indító férfiról hallottál már?

Elege lett a férfinak, hogy sz@r a net, ezért csinált egy saját internetszolgáltatást

 

×