Nincs lehetetlen, csak tehetetlen a saját internetszolgáltatást indító férfi szerint.

2022. 08. 12. – Elon Musk műholdas, gyakran űrinternetnek nevezett internetes szolgáltatása azért lehet majd kifejezetten népszerű a tengerentúlon, mert több vidéki településen egész egyszerűen nincsen használható kapcsolat. Sok helyütt vagy nincsen kiépítve megfelelően a hálózat, vagy olyan lassú, hogy azt jóformán semmihez sem lehet használni.

A Tesla és a SpaceX első emberéhez hasonlóan ebből lett elege egy michigani férfinak, akiben azután merült fel egy saját szolgáltatás indítása, amikor rájött, hogy az ő lakhelyén sem tudna igénybe venni semmi használhatót. Az Ars Technika cikke szerint Jared Mauch először az AT&T-hez fordult, akik mindösszesen 1,5 Mbps-os DSL kapcsolatot tudtak neki garantálni. Mivel ez nem túl kecsegtető ajánlat, felkereste a másik nagy szolgáltatót, a Comcastot is,

ami 50.000 dollárért, mintegy 20 millió forintért lett volna hajlandó bekötni nála az optikát.

Hősünk ezen annyira felhúzta magát, hogy eldöntötte: saját internetszolgáltatást fog indítani, ami nemcsak jobb, de használhatóbb és olcsóbb alternatívát nyújt a hasonló cipőben járók számára. Az egyébként hálózati rendszertervező mérnökként dolgozó Mauch terve kifejezetten jól alakult, ugyanis nagyon hamar több tucatnyi előfizetője lett.

Ez pedig egyáltalán nem csoda, hiszen a többi vállalattal ellentétben ő 100 Mbps sebességet biztosít havi 55 dollárért, kb. 21.000 forintért, de gigabites csomagja is van 79 dollárért, nagyjából 30.000 forintért cserébe. Ezzel pedig messze az egyik legolcsóbb alternatíva azok számára, akik nem kérnek a fentebb vázolt szolgáltatásokból.

Mauch vállalkozás várhatóan még tovább duzzadhat majd, múlt évben ugyanis egy állami pályázatot is elnyert, így 2,6 millió dollárból tudja tovább fejleszteni és terjeszteni az internetét. Ez azt jelenti, hogy hamarosan várhatóan 600 további ingatlant köthet be a szolgáltatásba.

Na és erről hallottál már?

Mítosz vagy valóság? – Tényleg létezett a Nintendo PlayStation?

×