Az ELKH CSFK kutatói számos szakemberrel együttműködve egy olyan rendkívüli Magyarország térképet alkottak, amelyből sok más dolog mellett az is kiderül, hogy milyen a magyar szélessávú internet lefedettségi aránya.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tudósai egy egészen egyedülálló atlaszt készítettek Magyarországról, amely megalkotásában hazai egyetemeken, kutatóintézetekben, kormányzati szerveknél dolgozó térképszerkesztő is segédkezett – írja a HVG.

A roppant részletes térkép 196 oldalon, 12 fejezetre tagolva, 377 térkép, ábra, táblázat és 73 fénykép segítségével mutatja be hazánk társadalmát az 1900-as évektől 2018-ig, olyan érdekes és fontos, de általános szempontok alapján, mint a népsűrűség-népességszám, a gyermekek és felnőttek aránya megyékre és településekre bontva, az etnikumok országos eloszlását, a magyarok iskolázottságát.

Mindezeken túl viszont olyanokra is szűrhetünk, mint az energiára fordított havi kiadások,  személygépkocsik száma, hogy hol fogyasztanak legkevésbé alkoholt és dohányoznak a legkevesebben, hol tudnak a legtöbben angolul, de akár arra is,

hogy Magyarország településein milyen lefedettségű az internet, illetve ezen belül is milyen arányban van jelen a szélessávú kapcsolat.

Ez alapján pedig úgy tűnik, hogy hiába a kiemelkedően jó internetsebesség és lefedettség, még mindig sok háztartásban nincs szélessávú internetelőfizetés. Ennek oka talán a kiépítés hiánya lehet, hiszen az alábbi térképen jól látható, hogy leginkább a vidéki településeken rossz az internetelérés sebessége.

Ez a lakosságarányosan 1000 főre vetítve átlagosan 223 főnek van szélessávú kapcsolata, ami éppen csak a középső tartományba, és nem az elégségesbe esik. Ez azt jelenti, hogy 10 magyar háztartásból 7 és félben nincs szélessávú internet. A nagyvárosokban, megyeszékhelyeken, a Balaton-környéki településeken nem meglepő módon kiváló a lefedettségi arány, sőt, néhány vidéki településen és faluban is meglepően jó az internetsebesség és az arra előfizetők száma.

Nagyatádon, Kaszón, Valkonyán, Pördeföldén, Mátraszentimrén, Kissikátoron és még számos helyen például meglepően jó a lakosságarányosan vizsgált kapcsolat.

A legrosszabb helyzetet Miskolctól északra, Nyíregyházától nyugatra, és a Kaposvár környékén fekvő településeken figyelhetjük meg, melyet talán a népességszám csökkenésével, és az elöregedéssel magyarázhatunk, hiszen ezekből a falvakból sokan inkább a városokba költöznek. A legjobb lefedettségi és szélessávú előfizetői arány ezért Pest megyében, az észak-keleti megyékben, illetve Nyugat- és Közép-Dunántúlon érhető tetten.

Te az ország mely féltekén élsz? Milyen ott az internet kapcsolat, milyen előfizetésekre van lehetőség?

×