Már csak hetekre vagyunk attól, hogy a Starlink kilépjen a nyílt bétából, amivel még közel sem áll le a műholdas internet fejlesztése, sőt, a java még csak most jön.

Elon Muskot korábban számos kritika érte, hogy találmányai többsége nem igazán érintik az emberek hétköznapjait, és valójában csak egy nagyon szűk keresztmetszet az, akiknek van is pénzük megfizetni, és fizetnek is ezekért. Azt meg kell hagyni, hogy a feltaláló valóban elég távlati célokban gondolkozik, a Teslához hasonlóan azonban a Starlink is egy sokkal megfoghatóbb dolog, hiszen néhányak számára már most is elérhető a SpaceX béta fázisban lévő műholdas internete.

Mondjuk nem egy kifejezetten olcsó mulatság, hiszen előbb ki kell fizetni a vevőegységet, majd havonta 99 dollárt – 30.000 forintot a szolgáltatásért, azt is egyelőre csak 17 országban. Cserébe pedig sokat sem kapunk, hiszen a jelenlegi sebessége jócskán elmarad még a hagyományos földi szélessávú megoldásokkal szemben, viszont legyünk szinte bárhol a Föld színén, azt bármikor ugyanúgy elérhetjük. Ehhez képest azért már elég sokan, több mint 100.000-en szálltak be a műholdas „világinternetbe”.

Elon Musk most Twitteren árulta el a nagy hírt, miszerint a Starlink heteken belül, pontosabban valamikor októberben kilép a bétából.

Azt viszont nem tudni, hogy ez pontosan mit is jelent, ugyanis a tervezett 12.000 műhold helyett még „csak” 1700 kering a Föld körül. Továbbá a legnagyobb probléma, ami miatt számos országban nem érhető el, az az engedélyeztetés problémája. Az viszont már biztos, hogy Magyarországon 2022-nél korábban nem lesz elérhető, vagyis ide nem szállítanak még vevőegységeket.

Persze ezeken túl is akadnak nehézségek, például a felszerelt egységekre rátelepedő madarak, de a fás területek is zavarhatják, befolyásolhatják a jel erősségét – jelenleg vidéki településeken működik a legjobban. A műholdas internetsebesség már egy másik probléma, ami ugyan még nem túl acélos, de folyamatosan fejlődik, és nem mellesleg elég stabilnak is mutatkozik.

Mindezek a problémák azonban több műhold felbocsátásával megoldódhatnak, sőt, Muskék már most azon dolgoznak, hogy a tervezett 12 ezer eszköz helyett 30 ezeret állíthassanak Föld körüli pályára. Ehhez viszont a csillagászoknak és az asztrofizikusoknak is lesz egy két szavuk, ugyanis a megnövekedett műholdas forgalom már most jelentősen nehezíti a munkájukat.

via – SlashGear, The Verge

×