Az autista szivárogtatók nem csak a Rockstarhoz törtek be. A Revolut, az Nvidia, az Uber és több telekommunikációs cég rendszereit is fosztogatták.

2023.08.25. – Ahogy zajlik per, egyre több hivatalos részlet derül ki a GTA VI-szivárogtató hackerekről. Mint ismert, fiatal, autista srácokról van szó, akik a Lapsus$ digitális bűnözői csoport nevében lopták el a Rockstar Games szervereiről csaknem az összes elérhető videót és képet a fejlesztés alatt álló játékról, sőt, a forráskódra is rátették a mancsukat.

A BBC most beszámolt a hét hétig tartó, éppen lezárult tárgyalásról is, amit egy londoni bíróságon tartottak. A vázolt történet alapján a két főkolomposnak szép hosszú bűnlajstroma van. Szedtek áldozatokat a Telegram közösségi alkalmazásban, illetve feltörték olyan telekommunikációs cégek hálózatát, mint a BT és az EE, akiktől négymillió dolláros váltságdíjat is követeltek az adatokért cserébe.

Ekkor vették őket először őrizetbe, de szabadlábon védekezhettek. Ami komoly hibának bizonyult.

Forrás: Rockstar Games

Az egyik bűnöző, a most 18 éves Arion Kurtaj és meg nem nevezett 17 éves társa még a folyamatban lévő jogi eljárástól sem riadt vissza. 2022 februárjában feltörték az Nvidia hálózatát és tőlük is pénzt követeltek az ellopott adatok ellenében. 2022 március végén ismét letartóztatták őket, majd

óvadékfizetés után ismét elengedték őket. Végülis, miért ne, ugye?

Röhejes cuccal lopta el a GTA VI adatait

Kurtajot eddigre már nem szívlelték más hackerek sem, úgyhogy doxolták, vagyis közzétették a valódi személyazonosságát a Doxbin nevű oldalon. Ezután menekült a Travelodge nevű londoni diszkonthotelbe, ahol végrehajtotta minden idők talán legnagyobb adatszivárogtatását a gaming történetében. Azt gondolnád, ehhez méregdrága és fejlett eszközök kellettek, igaz? Nem vagy egyedül. De, amint az a most megjelent vádiratból kiderült, mindössze

egy Amazon Fire TV stick, egy okostelefon, egy billentyűzet és egy egér segítségével tört be a Rockstar felhőjébe.

A hacker kezén tehát – aki a fent írtakon kívül korábban a Revolut és az Uber rendszereibe is behatolt – kétszer kattant bilincs, de újra és újra szabadlábra helyezték, hogy aztán meglopja a Rockstar Gamest is. Ezek után ismét elfogták és már nem engedték el: őrizetben várja az ítéletét, míg a 17 éves bűnrészes továbbra is szabadlábon védekezik.

És még csak nem is ez a legfrissebb botrány az ügyben:

Ismét lecsapott a kankontyos GTA 6-troll: feljutott a Gamescom színpadára

×