Egy újonnan bejelentett megállapodás szavatolhatja, hogy hosszú ideig biztosan nem válnak Xbox-exkluzívvá a felvásárolt Activision játékai.

2023.08.22. – A Microsoft átalakítja az Activision Blizzarddal tervezett megállapodását, hogy a jelenlegi és új játékok cloud gaming jogait átadhassa a Ubisoftnak. A The Verge úgy tudja, hogy a jogok átruházásával az angol kereskedelmi versenyhatóságot szeretnék leszerelni. Nem szeretnék ugyanis, hogy azok tovább akadályozzák a 68,7 milliárd dolláros üzlet nyélbe ütését.

A britek amiatt aggódnak, hogy az Activision hosszú ideje húzódó felvásárlásának befejeztével torzul a piac. Úgy vélik, a cégfúzióval olyan nyilvános kiadásból eddig mindenki számára hozzáférhető franchise-ok válhatnak Xbox- és Windows-exkluzívvá, mint a Call of Duty, a World of Warcraft, a Diablo vagy az Overwatch.

Forrás: Activision Blizzard

Az átstrukturált üzlet újabb hatósági vizsgálatot indított el az Egyesült Királyságban, és október 18-ig biztosan el is tart. Brad Smith, a Microsoft elnöke közölte: az új megállapodás értelmében az összes jelenlegi és a következő 15 évben megjelenő Activision Blizzard játék felhőstreaming-jogát átadják az Ubisoftnak. Utóbbi cég gyorsan meg is erősítette a számukra nagyon jelentős bővülés tényét:

Oké, de jó ez neked?

Igen. Az átstrukturált megállapodás azt jelenti, hogy ha a Microsoft le is zárja az üzletet, akkor sem lesz képes az Activision Blizzard játékokat kizárólag az Xbox Cloud Gaming-en keresztül megjelentetni. Sőt, nem tudja majd kizárólagosan ellenőrizni az Activision Blizzard-játékok licencfeltételeit a rivális szolgáltatásokon.

Az Ubisoft az Activision Blizzard-játékokat a Ubisoft Plus Multi Access előfizetéshez is hozzáadja, így azok PC-n, Xboxon, Amazon Lunán és PlayStationön is elérhetőek lesznek, az Ubisoft Plus Classicson keresztül.

A megváltoztatott tranzakció egyébként nem érinti a Microsoft Európai Bizottság felé vállalt kötelezettségeit. A vállalat már több felhőalapú játékmegállapodást kötött, és az uniós szabályozók a Blizzard-üzletet annak köszönhetően hagyták jóvá, hogy az uniós országok fogyasztói számára ingyenes licencet biztosítanak. Ez lehetővé teszi, hogy bármely általuk választott felhőalapú játékstreaming-szolgáltatáson keresztül streameljék az Activision összes jelenlegi és jövőbeli PC-s, illetve konzoljátékát. Persze érvényes licenc birtokában.

Mindeközben a konkurenciánál:

Fájhat a Microsoft feje – Óriási szintlépésre készül a PS Plus Premium

×