Az előzetes tervek alapján csak a betűtípust cserélte volna le a cég. Jelenleg úgy tűnik, hogy több szinten is megújulhat az Office.

2023.08.16. – A Microsoft júliusban bejelentette, hogy hamarosan radikális változás érkezhet az Office irodai csomagjába. A soron következő verzió(k)ban egy új betűtípussal találkozhatnak majd a felhasználók. Ez elsőre nem tűnhet nagy változásnak, ám a jelenleg is használt Calibri 2007 óta jeleníti meg az alkalmazásokban olvasható szövegeket. Ezt megelőzően pedig az Arial és Times New Roman fontokkal találkozhattak az Office felhasználók. A Calibri volt az első olyan betűtípus, melyet kifejezetten irodai alkalmazásokra terveztetett meg a redmondi óriáscég.

Aptos, az új Office betűtípus

Aptos, az új Office betűtípus

Az utód az Aptos nevet viseli. Ez is a sans-serif betűkészletekhez sorolandó, azaz nincsenek talpai, de nagy ívek és éles metszések jellemzik. Ennek köszönhetően könnyen olvashatóak az Aptos használatával írt szövegek akár a modern kijelzőkön is. Annyit tudhattunk, hogy a cserére valamikor 2023-ban kerülhet majd sor, egy utólagos Office frissítés keretein belül.

Nem csak ez változik

Úgy tűnik azonban, hogy a Microsoft ennél sokkal átfogóbb átalakításra készülhet. Nem csak a betűtípust, de az alapértelmezett témát és a színeket is leváltja majd. A Microsoft egy dedikált oldalt is szentelt az Office megújulásának. Elmondásuk szerint egy új, alapértelmezett téma érkezik a Word, az Excel, a Powerpoint és az Outlook programokba. Ebben már a fentebb megnevezett Aptos is villoghat, de még a vonalvastagságok sem maradnak a régiek.

Office témaváltozás

Office témaváltozás

A fenti kép jobb oldalán az új, míg a bal oldalán a régi témára jellemző ikonokat, színvilágot olvashatjuk le. Az új téma a korábbi paszteles, halvány színek helyett teltebb, sötétebb árnyalatokkal dolgozik majd. Ennek köszönhetően az olvashatóság is javul, hiszen kontrasztosabb lesz a megjelenés. Ez kisebb, rosszabb felbontású kijelzők esetében is remekül jöhet majd.

Külön kiemelendő, hogy nem csak a Windows kliens változik majd. A rendelkezésre álló információk alapján az androidos, iOS-es, de még a Mac OS-re és böngészőre írt kiadások is megújulnak majd. Az előzetes verzióban a kíváncsi felhasználók már próbálgathatják is ezeket. A stabil kiadás várhatóan szeptemberben újulhat meg teljesen, ám egy kis csúszás mindig elképzelhető.

Forrás: PCFórum

A Windows 10 fejlesztése leállt, de kap még egy utolsó új funkciót

×