A Microsoft 2023 áprilisában kijelentette, hogy nem érkezik új Windows 10 verzió. Ennek ellenére nem hagyják azért teljesen magára a rendszert.

2023.08.15. – A Microsoft hivatalosan is leállította a Windows 10 fejlesztését még áprilisban. A jelenlegi, 22H2-es verzió a Windows 10 utolsó nagy frissítése volt. Aggodalomra semmi ok, ezt követően is érkeznek még a havi biztonsági foltozások a 2025 megszűnésig. Új funkciók felbukkanására azonban nem igazán kell számítani. A Steam adatokból is világosan látszódik, hogy a felhasználók szépen lassan kezdenek átszivárogni az új verzióra. Minden egyes hónapban emelkedik néhány százalékot a Windows 11.

Windows Backup

Windows Backup

Úgy tűnik azonban, hogy a Microsoft még egy utolsó funkciót elhoz a 10-es verzióba. Butaság lenne azt hinni, hogy teljesen jófejségből teszik ezt, de látszik, hogy nem engedték még el teljesen az előző verziót. Egy olyan alkalmazás érkezik meg az operációs rendszerbe, mely eredetileg csak a 11-es verzióban debütált volna. Biztonsági mentéseket hozhatunk létre az eszköz segítségével, mely jól jöhet, ha frissíteni szeretnénk a rendszert.

Már fel is bukkant az új Windows 10 fejlesztői verzióban

Az egyszerűen Backup nevet viselő megoldást már meg is találhatják a 10-es Windows előzetes verziójában. Hamarosan a stabil verzióban is megjelenhet, hetek kérdése. Nagy eséllyel a Microsoft ezzel próbálja elősegíteni a Windows 10 -> Windows 11 átállást a felhasználók számára. Ennek köszönhetően a felhasználók az új rendszerer is hozzáférhetnek a korábban készített biztonsági mentéseikhez, így az adataik jelentős része biztonságban lehet majd.

Szintén erről árulkodik az is, hogy a Windows Backup által készített rendszert nem lehet visszaállítani Windows 10 alatt, míg 11 alatt igen. Ez csak akkor logikus, ha a 10 Backup funkcióját tényleg csupán a 11-es váltás miatt engedélyezte a Microsoft. Mac OS és Linux alatt kifinomult megoldások léteznek a biztonsági mentésekre, elég csak az Apple Time Machine funkciójára gondolnunk. A Windows ilyen téren erős lemaradásban van, melyet be is láttak. Ennek eredményeképp érkezik majd meg a fentebb is taglalt Windows Backup a rendszerekre. Remek kérdés, hogy a felhasználókat mennyire győzi meg ez a váltásban. Aki eddig akart, az már nagyrészt átállt, nehéz elképzelni, hogy éppen ez lendítené át őket a döntéshozatalon.

Forrás: PCFórum

Bekeményít a Microsoft: Vége az ingyenes Windows 10 és 11 aktiválásnak

 

×