A rajongók váltig állították, hogy az NFT és a blokklánc fogja megváltoztatni a világot, de mindkettőről kiderült, hogy hatalmasra fújt lufik csupán.

2023.08.21. – Még egy-két-három évvel ezelőtt nem a generatív mesterséges intelligenciát címkézték a jövő mindent is megváltoztató, a hétköznapi életet gyökereiben átíró technológiájának, hanem a blokkláncot, ezzel együtt pedig a kriptovalutákat és az NFT-ket.

A kezdeti, és viszonylag sokáig kitartó hype-ot követően az azért már jól körvonalazódik, hogy a kriptó-tech aligha fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. Sőt, mostanra nagyon sok korábbi hívő is teljesen kiábrándult a saját lelkesedéséből, már-már vallásos hiedelméből, amely mentén ádáz harcokat vívtak a laikusokkal és szkeptikusokkal a kommentfalak csatamezőin.

Méghozzá annyira, hogy most az egykoron legértékesebbnek számító NFT-képkollekció, a majomképes Bored Ape Yacht Club befektetői perre viszik a csalódottságukat.

Pedig voltak ám nagy tervek a szebb napokat is megélt majomképekkel, amelyek főszereplésével egy külön animációs filmtilógia is készülőben van – vagy csak volt, mivel egy ideje már arról se sokat hallani. A filmet nyilván a legnagyobb kriptotőzsdék és vállalkozók pénzelték nyilván azzal a céllal, hogy majd a 2022 nyarára datált premierrel szép boostot adnak az akkoriban milliókért gazdát cserélő majomképeknek.

A filme(ke)t természetesen nem mutatták be, eközben pedig az NFT-kollekció értéke drámaian bezuhant.

A kripto-őrület csúcspontján a Sotheby’s aukciósház 24,4 millió dollárért (akkor kb. 7,3 milliárd forintért) adott el egy 101 darabos Bored Ape Yacht Club NFT-készletet, ami azért is érhetett ennyit a vevőnek, mert korábban (és ezzel párhuzamosan) világsztárokkal „reklámozták”, hajtották fel a BAYC NFT-k árát. Többek közt olyanok hirdették a majomképeket, mint Justin Bieber, Snoop Dogg, Serena Williams, Madonna, The Weeknd, Kevin Hart, DJ Khaled, Gwyneth Paltrow, Paris Hilton, Jimmy Fallon és Steph Curry.

Bieber például azzal haknizott, hogy 1,2 millió dollárért vett magának egy majomnft-t, ami 2023 elején már „csak” 69.000 dollárt ért. Nem mondanám jó befektetésnek Jack Dorsey legeslegelső tweetjét sem, amiért valaki 2,9 millió dollárt volt hajlandó kifizetni, majd most júliusban mindössze 1871 dollárra sikerült feltornázni a licitet érte. De ugyanez a komplett BOYC-kollekcióra igaz: a korábban milliós, több százezres .jpg-k ma már csak a töredékükbe, néhány tízezer dollárba fájnak.

Bárcsak így zuhanna be a kenyér meg a benzin ára

Ebből talán már jól leszűrhető, hogy valójában mekkora értékkel bírnak ezek a digitális művek, amire néhány befektető is – kicsit későn, de – maga is rájött. 2022 decemberében csoportos keresetet adtak be az NFT-képeket készítő Yuga Labs és annak vezetői ellen, mondván, hogy titokban fizetett a hírességeknek, hogy reklámozzák a majomképeket, ezzel mesterségesen megemelve azok árait.

2023 augusztus 4-én aztán módosítottak rajta: beperelték a Sotheby’s-t is, amely szerintük összejátszott a Yugával, a képek valós értékének meghamisításában, és a megtévesztő árverések lebonyolításában. A fent említett 24 millió dolláros vevőről ugyanis úgy vélik, hogy az az FTX kriptotőzsde volt, aminek alapító-tulajdonosa, Sam Bankman-Fried pénzügyi manipuláció, csalás és pénzmosás vádja miatt épp börtönben várja a bíróság döntését.

A vádiratban azt is világosan leírják, hogy a Bored Ape Yacht Club értéke semmi másban, kizárólag a megtévesztésben állt. A befektetők ezért most több mint 5 millió dollár kártérítést követelnek.

A Sotheby’s a CNN-nek elmondta, hogy mossa kezeit, a maga részéről semmi rosszat nem tett az aukciók lebonyolításával. Nem túl meglepő, de a Yuga Labs is ugyanezen az állásponton van, és a vádakat „teljesen alaptalanoknak és ténybeli alapot nélkülözőnek” nevezte.

Ez a srác viszont nagyon jól járt az NFT-vel:

Ez a fiatal srác 300 millió forintot keresett azzal, hogy NFT-ben eladta a szelfijeit

×