Négy éven keresztül viccből minden nap lefotózta magát egy fiatal indonéz fiú, akinek az NFT-nek hála most őrületes gazdagság szakadt a nyakába.

2022. 02. 02. – Csak egy viccnek indult, de óriási gazdagság kerekedett egy 22 éves indonéz srác ötletéből. Az alapfelütés mindössze annyi volt, hogy 18 éves korától négy éven keresztül szinte minden nap lőtt magáról egy szelfit. Ezek egyáltalán nem voltak beállított képek, sőt, a legtöbben talán még Instagramra sem mernék feltölteni, annyira random az összes.

Sultan Gustaf Al Ghozali viszont gondolt egyet, és miért ne alapon Ghozali Everyday néven egy kollekcióként feltöltötte a népszerű NFT platformra, az OpenSea-re mind a 933 szelfijét. Persze jól tudta, hogy hírnév nélkül senki sem lesz kíváncsi a digitálisan eredetvédett képeire, ezért szinte mindegyiket 0,00001 ETH-ra, mintegy 3 dollárra árazta be per darab. A sejtése nem is volt alaptalan, hiszen az első hetekben senki hozzájuk sem szagolt, de aztán hirtelen minden megváltozott.

Ghozali furcsa, már-már vicces fotóira egy indonéz sztárséf, Arnold Poernomo bukkant először, akinek annyira megtetszett a dolog, hogy elkezdte reklámozni az ismerősei körében. Ennek hatására egyre többen és többen találták meg a Ghozali Everyday NFT-gyűjteményt, sőt, egyre csak fogytak a képek is, melyekért egy ponton már 0,95 ETH-t, közel 3000 dollárt is hajlandóak voltak kifizetni.

Így alakult, hogy a 22 éves vicceskedő fiú 391 Ethert, mintegy 360 millió forintot kaszált a szelfijeivel.

Ezekről a képekről van szó:

 

És ez még nem is a vége a dolognak, ugyanis az NFT-k szépsége abban is rejlik, hogy az alkotó nemcsak a közvetlen eladásból profitál. A cikk írásáig a Ghozali Everyday-ből 509 ember vásárolt be, akik ha ezután bármikor túladnak bármelyik fotón, abból jutalék formájában a jövőben Ghozali is részesül.

Hogy a megvásárolt fotókkal mit kezdhet a tulajdonos? – kérded jogosan. Nos, tulajdonképpen bármit: felhasználhatják hirdetésekhez, vagy megcsinálhatják lemezborítónak Spotify-on, bár ezekre aligha van reális esély. Ghozali csak azt reméli, hogy ezekkel senki nem él majd vissza, nem használják fel rossz célokra, különben a szülei nagyon csalódottak lesznek. A fiatal fiú a gyorsan szerzett vagyont be szeretné fektetni valamibe, de előtte megnyitja a saját stúdióját, amiről már nagyon régóta álmodozott.

via – Vice, PetaPixel

Ezt is olvasd el:

8 híresség, akik kiverték a hisztit, mert viccet csinált belőlük a South Park

×