A videojátékok történelmének legikonikusabb és legismertebb figurájának hangja, Charles Martinet nem bújik többet Super Mario bőrébe.

2023.08.21. – Charles Martinet videojáték szinkronszínészi karrierje során hihetetlenül sok, közel 200 játékban volt hallható, túlzott változatossággal azért nem vádolható. Bár a legendás szakember olyan nagy alkotásokban is feltűnt, mint a Star Wars: Galactic Battlegrounds és az X-Wing Alliance, a Super Punch Out!, a Ratchet & Clank, vagy mint a Skyrim, Martinet a világ legismertebb játékkaraktereként, az ugribugris vízvezeték-szerelő Super Marióként írta bele magát a videojátékok történelemkönyvébe.

Mármint szó szerint: 2019-ben ő lett a legtöbb játékban egyetlen karaktert életre keltő Guiness-rekorder. 4 évvel ezelőtt 104 teljesen egyedi Mario-kalandhoz adta a bárhol felismerhető orgánumát, amivel bátran állítom, hogy egy örökös jegyet váltott a hírességek csarnokába. Az már mellékes, hogy ezzel ő lett a japán játékgyáros Nintendo egyik legismertebb alakja és hangja – szorosan a villámmókusegér Pikachu mellett.

Pedig sem Mario, sem Martinet karrierje nem így indult: míg előbbi 1981-ben még csak Jumpmanként volt ismeretes, addig a későbbi szinkronlegenda jogot tanult a kaliforniai Berkeley-n. Egy évvel később aztán Mario is megkapta a nevét a Donkey Kong Juniorban, Martinet pedig szembefordult a nyilvános beszédtől való félelmével, és színjátszó körökbe-tanfolyamokra járt.

Ez utóbbi annyira bevált, hogy tényleg színésznek állt, majd egy nap egy barátja az utolsó pillanatban megemlítette neki, hogy a Nintendo épp meghallgatást tart az egyik játékához. A javaslatára Martinet elment a castingra, ahová épp az utolsó utáni pillanatban sikerült beszédülnie, majd udvariasan megkérdezte a nintendósokat, hogy nem-e mondhatna fel egy pár sort?!

Megengedték neki, a feladat pedig egy Brooklynban élő-dolgozó olasz vízvezeték-szerelő megszólaltatása volt. Bár Martinet először egy sztereotipikus akcentust talált ki, gyorsan meggondolta magát, mert szerinte az nem nyerte volna el a kisgyerekek tetszését. Ekkor jött az

IT’S A ME, MARIOO! – helyett a „Hello, I’m a Mario. Let’s make a pizza pie together”.

A Nintendónak annyira tetszett Martinet előadása, hogy a helyben telemondott magnókazetta után nem is kellett több, összepacsiztak vele, a többi pedig történelem. Az mondjuk egy kevésbé ismert érdekesség, hogy Martinet először nem is játékokban, hanem Nintendo-kiállításokon szólaltatta meg Mariót, méghozzá real time: volt egy nagy képernyő, amin a hős 3D-s feje látszódott, ami távoli összeköttetésben volt Martinettel, aki így élőben tudott válaszolni azoknak, akik odasétáltakat kérdéseket feltenni, beszélgetni a kedvencükkel.

Azóta Martinet és Mario szorosan összeforrt. Minden egyes játékban, amiben futólag is, de felbukkant a bajszos piros-kék ruhás szaki, Martinetet hallhattuk. Sőt, később ő lett Wario és Waluigi is.

Kivéve a filmeket. Mármint mind a hármat értem: az 1986-os kizárólag japánban sugárzott és kiadott Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! című animációs filmben Tōru Furuya, az 1993-as Super Mario Brothers című rettenetben Bob Hoskins, a legújabb és egészen jól sikerült Super Mario Bros.: A filmben pedig Chris Pratt bújhatott a köpcös olasz hős bőrébe.

Hamarosan pedig a játékokban is mást fogunk hallani.

A Nintendo közölte a rossz hírt: az idén 68. éves Charles Martinet és Mario 28 éves közös kalandja a végéhez ért. Martinet mostantól Mario hivatalos nagyköveteként fog tevékenykedni (jelentsen ez bármit is), vagyis a következő játékokban már biztosan nem ő fogja eljátszani a videojátékok legikonikusabb figuráját.

Hogy pontosan ki lesz az új Mario, Wario és Waluigi, azt még nem tudni, az viszont már egészen valószínű, hogy 28 év után a kultikus Martinet-féle vízvezetés-szerelővel utoljára az idén október 20-án megjelenő Super Mario Bros. Wonderben fogunk találkozni.

Ezzel pedig nem csak egy nagyszerű karrier, hanem egy csodálatos játéktörténelmi korszak is lezárul. Martinetnek, aki élettel és szeretettel töltötte meg Mariót nem lehet elégszer köszönetet mondani, nélküle egészen biztosan teljesen másként alakult volna…. nos, nagyon sok minden.

Ezt is érdemes elolvasnod:

KAMEHAMEHAAAA! – 17 érdekesség a Dragon Ballról, amit szinte biztos nem tudtál

×