1986-ban vetítették, kizárólag japán mozikban, és Japánon kívül nem forgalmazták a kazettáját sem, amiből nem csináltak újabb kiadásokat. Most viszont 4K-ban és ingyen nézhető.

2021. 07. 22. – Valószínűleg csak nagyon kevesen tudják, de valójában nem az értékelhetetlen és a Nintendo részéről abszolút vállalhatatlan 1993-as Super Mario Brothers mozifilm volt az első Mario-adaptáció a nagyvásznon.

Az első önálló Mario játék megjelenése után egy évvel, 1986-ban készült a gyűjtők és a legnagyobb rajongók körében egy máig legendás egész estés mesefilm – pontosabban anime -, Super Mario Bros.: Peach-hime Kyushutsu Dai Sakusen! – magyar szabad fordításban Super Mario Bros: Peach hercegnő óriási megmentése címmel.

Az anime viszont nyugaton alig, vagy egyáltalán nem lett ismert, mivel Japánon kívül nem mutatták be, és később is csak szuper-limitált mennyiségben került kereskedelmi forgalomba – szintén kizárólag a szigetországban. Az első vetítések után kizárólag VHS-kölcsönzőkből lehetett hozzájutni, majd a VAP Video nevű cég vállalta be a forgalmazást, de ezekből a kazettákból mára nagyon kevés maradt fenn. Ezért is imádják annyira a gyűjtők, aminek egy-egy szebb példányáért több száz dollárt is hajlandóak kifizetni.

Emiatt nem csupán kevesen láthatták a mesét, de alig tud bárki is a létezéséről. Mindez nem csak azért szomorú, mert Jack Black előtt ebben hallhattuk először beszélni Bowsert, hanem mert sok olyan dolog is itt mutatkozott be, melyeket a Nintendo a később játékelemként beépített a Mario-játékokba.

A történet alapvetően nem egy nagy megfejtés, de egyébként szórakoztató, tele van kikacsintással, játékosoknak szánt poénnal, ismerős karakterekkel, zenékkel és helyszínekkel, melyeket a játékból vettek át – pont, mint a legújabb moziban. Ami szembetűnően más és sokaknak zavaró lehet, hogy Luigi ruhája nem a később megszokott és ikonikussá vált zöldes árnyalatú, hanem sötétebb sárgás, barnás színű.

A lényeg a lényeg, hogy ugyan 11 évvel ezelőtt egy lelkes rajongónak komoly kutatómunka révén sikerült digitalizálnia a VHS-verziót, amit a Youtube-ra is feltöltött, de sajnos a belefeccölt meló ellenére is piszok rossz minőségben. Néhány évvel ezelőtt viszont egy másik rajongó, akinek birtokában van egy kazetta, szintén vette a feladatot, és nekiállt az egyórás mese teljes digitális restaurálásának.

A projekt pedig időközben befejeződött, így már 4K-s felbontásban, közel tökéletes minőségben nézhetjük meg az elfeledett mesét.

A filmet Masami Hata rendezte, Hideo Takayashiki írta, és Masakatsu Suzuki és Tsunemasa Hatano voltak a producerei, melyet a Nintendo együttműködésével a Shochiku-Fuji Company és a Grouper Productions készített. A mese nem csak a Mario-univerzum szempontjából egy fontos darab, de az egyik első videojátékadaptációnak is tartják. Üröm az örömben, hogy sajnos csak japán nyelven, japán szinkronnal, angol/magyar felirat nélkül lehet megnézni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Képes vagy-e megkülönböztetni a valódi fotókat az AI generált képektől?

×