Ha léteznek gamer vastörvények arra, hogy milyen eszközökre van szükséged a játékhoz, biztosan köztük van a VPN-használat is.

2023.08.21. – A virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül történő online játék gyakorlatilag csak előnyökkel rendelkezik egy gamer számára. Gyorsabbá és biztonságosabbá teszi a szórakozást, ráadásul egy sor exkluzív tartalomhoz is hozzásegít a legfontosabb platformokon. Íme 10 kritikusan fontos ok, a PCNGames segítségével, amiért 2023-ban már mindannyiunknak alapvetőnek kellene tekinteni, hogy VPN-t használunk, legalább otthon.

Forrás: Freepik

1. Gyorsabb pingelés

A VPN mellett szóló érvek között gyakran találkozhatsz a gyorsítható pingeléssel. Ez nagyjából annyit tesz, hogy VPN segítségével rövidebb idő alatt jut el az adat a eszközödtől a játékszerverig, így sokkal zökkenőmentesebb játékmenetet élvezhetsz. Talán mondani sem kell, hogy a mindannyiunk kedvencének számító shooterek esetében mennyire fontos a billentyű lenyomása és a ravasz elsütése között eltelt idő. Persze az a jó, ha ez minél kevesebb – megelőzendő a frusztráló játékélményt. Mivel a virtuális hálózat képes jelentősen csökkenteni a ping értékeket, a használata sokat javíthat a gameplayen.

2. Több játékhoz férhetsz hozzá

Az új játékok nem minden esetben jelennek meg minden egyes országban. Bár ez hazánkban elenyészően kevés problémát okoz (ez, reméljük, így is marad), érdemes a VPN melletti érvekhez sorolni. A bérelt magánhálózaton átfolyó adatforgalom lehetővé teszi, hogy olyan régiókból is elérj egyes játékokat vagy szervereket, ahol ezek jogszabály, vagy sajátos üzletpolitika miatt földrajzi blokkolás alá esnek. Általánosságban kijelenthető, hogy a VPN használata az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy nagyobb és jobb címek könyvtárához férj hozzá – nem beszélve a felhőalapú játékszolgáltatásokról. Mindez szép és jó, de a Steam esetében például a VPN használata ellentétes a felhasználási feltételekkel. Máshol viszont jól jöhet.

3. DDoS-támadások megelőzése

Az irányított szolgáltatás-megtagadás, vagyis DDoS támadás az, amikor egy kiberbűnöző nagy mennyiségű adatforgalmat szabadít rá egy szerverre, akadályozva ezzel a felhasználók hozzáférését. Mivel a VPN elrejti az IP-címedet, lehetetlen bemérni a hálózatot, amiről bejelentkezel, így hatékonyan elejét veheted a DDoS-támadásoknak is.

4. Biztonságosan játék, még nyilvános WiFi-n is

Ha szívesen játszol a legjobb PC-s játékokkal utazás közben, vagy nyaralás alatt is, a VPN biztonságosabbá teszi a nyilvános WiFi-csatlakozást. Ezt talán mondani sem kell, de a nyilvános hálózatok gyakran kagylózzák az adataidat, ezért sajnos fontos termőtalajt adnak a különböző jogsértésekhez. Mivel a VPN titkosítási protokollok segítségével átirányítja a kapcsolatodat az egyik kiszolgálón, a tevékenységed után nem, vagy csak nagyon nehezen lehet kémkedni.

5. Védd az adataidat VPN-nel!

A VPN titkosítja az adatait, így azokat más felhasználó vagy harmadik fél nem tudja elolvasni. Az ExpressVPN például elrejti az IP-címedet, és az AES-nek (Advanced Encryption Standard) köszönhetően ugyanolyan szintű titkosítást biztosít, mint például az amerikai kormány. Ez az előny nem csak a játékok miatt fontos, sőt, fontos lehet mindenki számára, aki jobb védelmet szeretne élvezni az interneten.

Top3 gaming célú VPN-szolgáltatás 2023-ban, a Tom’s Guide szerint:

Szolgáltató Előnyök Ár/hó (1 évre előre)
ExpressVPN
  • Kiváló, megbízható sebesség
  • Szuperegyszerű routerbeállítás
  • Alkalmazások rengeteg eszközre
  • Remekül alkalmas streamingre
2400 forint
NordVPN
  • Hihetetlen NordLynx sebesség
  • Adatvédelemre összpontosító élmény
  • Jó támogatás
1900 forint
Surfshark
  • Brilliáns ár
  • Egyszerű és könnyen használható
  • Korlátlan kapcsolatok
1400 forint

6. A VPN-alkalmazások minden eszközön működnek

A VPN-alkalmazások a legtöbb esetben hihetetlenül könnyen beállíthatók és használhatók, eszközök széles skáláján. Futtathatók gamer PC-n, gamer laptopon, okostelefonon, routereden és még konzolon is, ráadásul egyszerre. Van hozzájuk dedikált mobil és asztali alkalmazás, valamint néha Google Chrome-bővítmény, ha a böngésződből szeretnéd menedzselni a kapcsolatodat és a virtuális tartózkodási helyedet.

7. Csökkentsd a korlátozást

Egyes internetszolgáltatók a sávszélesség korlátozása érdekében csökkentik a sebességedet, és ez rossz hír az online játék szempontjából. De ha egy virtuális hálózatra csatlakozol, az internetszolgáltató nem tudja leolvasni az adataidat, így a sávszélességedet sem tudja lefojtani, hogy lassítsa a kapcsolatodat, így a sebességed megmarad.

8. Korai játékokhoz és exkluzív tartalmakhoz való hozzáférés

Ez a pont önmagáért beszél. Előfordul, hogy a fejlesztők egyes régiókban korábban dobják piacra a játékokat, mint máshol. Ha alig várod, hogy játszhass egy kiszemelt új címmel, de az más országban korábban hozzáférhető, mint a te régiódban, VPN segítségével csatlakozhatsz az adott ország valamelyik szerverére, így hamarabb elérheted. Ugyanígy használhatsz VPN-t exkluzív tartalmak és ajánlatok feloldására is. De azért ne felejtsd el ellenőrizni, hogy nem sértesz-e valamilyen platformszabályt!

9. Játssz másokkal, bárhol a világon

Az online gaming legfontosabb öröme az, hogy barátokkal vagy teljesen idegen gamerekkel is játszhatsz. Ha van egy csomó játékostársad a saját országodon kívül, a VPN használatával átállíthatod a régiót az övékre, és akkor játszhattok együtt, amikor csak akartok. Ez azért hasznos, mert sok online játék (különösen az MMO-k) aszerint osztanak be különböző szerverekre, hogy melyik régióból csatlakozol. Ennek könnyen elejét veheted úgy, hogy VPN-nel az ismerősök régióján keresztül kapcsolódsz a játékszerverre.

10. A VPN-ek használata legális (többnyire mindenhol)

Az, hogy VPN-t használsz, nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy zavarosban halászol. A virtuális hálózat használata teljesen legális az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban és Európa legtöbb országában is. Különböző szintű korlátozások alá esik viszont Oroszországban, Kínában, Iránban vagy például Irakban. Ezeken a helyeken többnyire beszabályozza az állam, hogy mire használhatsz VPN-t, mi több, egyes esetekben csak a kormány által jóváhagyott szolgáltatásokat lehet használni. Ha korlátozásokkal rendelkező országba utazol, mindig alaposan nézz utána, hogy mit szabad és mit nem, nehogy összetűzésbe kerülj miatta a hatóságokkal!

Például így:

20 év börtön VPN-használatért? Mi ez az új törvény?!

×