Felhasználók tömegei kaptak a szívükhöz, amikor megjelent a javaslat Amerikában: akár egymillió dolláros bünti és két évtizedes elzárás lehet a VPN-ből.

Kevés internetszabályozásra írt törvény verte ki úgy a biztosítékot, mint az Amerikai Egyesült Államokban kétpárti (tehát republikánus és demokrata) támogatást élvező RESTRICT. A mozaikszó önmagában korlátozást jelent, de sokkal konkrétabb az, amit rövidít: „Restricting the Emergence of Security Threats that Risk Information and Communications Technology”, vagyis „Az információs és kommunikációs technológiát veszélyeztető biztonsági fenyegetések megjelenésének korlátozása”. Ez az egyelőre törvényjavaslat szintjén létező, de jó eséllyel helyi BTK-ba kerülő szabályozás

lehetővé teszi 250.000-1.000.000 dolláros bírság és minimum (!) 20 év börtönbüntetés kiszabását, ha tiltott appokat használsz, VPN-nel.

Ezen azért mindenkinek elég rendesen fennakadt a szeme, mert ennyit anyagyilkosok se feltétlenül kapnak, még Amerikában sem, de fontos leszögezni: nem arról van szó, hogy a betiltás rémével fenyegetett TikTok VPN-es nézegetése fenyegetne ilyen súlyos büntetéssel, ahogy persze általában a VPN használata sem tilos. De akkor mit takar ez a törvény?

Forrás: What Is My IP Adress

A Portfolio a Bitcoinbázis nyomán összegzi: az eredetileg „TikTok-tilalmi törvényjavaslatnak” nevezett VPN-szabály (ha végül megszavazzák, de erre a kétpárti támogatottsága miatt komoly esély van) tényleg lehetővé teszi a súlyos büntetés kiszabását VPN-felhasználókra, de

nem azokra, akik a TikTok esetleges betiltása után stikában IP-cím megkerüléssel nézegetnek cicás videókat.

A törvény elég konkrétan leírja, hogy milyen esetekben várható a fentebb írtakhoz hasonló elmarasztalás, ami az egyik ötletgazda, Mark Warner szenátor szóvivője szerint nem is vonatkoztatható egyéni felhasználókra. Rachel Cohen a Newsweeknek fejtette ki:

ahhoz, hogy ilyen súlyos büntetőjogi szankciókat lehessen alkalmazni, valakinek „szabotázst vagy felforgatást” kell elkövetnie az Egyesült Államok kommunikációs technológiája ellen és / vagy „katasztrofális hatást” kell gyakorolnia kritikus infrastruktúrára, esetleg szövetségi választások kell beavatkoznia – például az eredmény befolyásolásával.

Az utóbbi kitétel alighanem Donald Trump 2016-os győzelmével van összefüggésben: mindenki tudta, de szabályozás híján nem lehetett mit tenni ellene, hogy külföldi fakenews portálok szervezetten, tömegével ontották a Trumpot dicsőítő és ellenfelét ócsároló kamuhíreket az amerikai közösségi felületekre. El lehetett vele dönteni egy választást. És Amerika jövőre újra voksol.

„A törvényjavaslat egyenesen az olyan vállalatokra irányul, mint a Kaspersky, a Huawei és a TikTok, amelyek rendszerszintű kockázatot jelentenek az Egyesült Államok nemzetbiztonságára, nem pedig az egyes felhasználókra” – fűzte hozzá Warner szenátor szóvivője.

Arról, hogy miért bűzlik egyre jobban a TikTok, itt írtunk bővebben:

A szlovákok is bannolják a TikTokot – egyre többen félnek a kínai apptól

 

×