Kritikus esetekben akár még a játékélményünkön is javíthat.

Manapság, a gigabites internetek korában is rengeteg felhasználó panaszkodik a nem megfelelő hálózatminőségre. Sokan sajnos a jó és minőségi kapcsolat mérőszámának tartják a minél magasabb letöltési és feltöltési sebességet, de ez nem mindig van így. Ezen kívül még rengeteg tényező befolyásolhatja a kapcsolatunkat, ilyen a ping vagy épp a packet loss. Ráadásul míg magas pinggel az átlagos felhasználók még csak-csak el tudnak lenni, addig a megnövekedetett packet loss már a nem játékos kedvűeknek is feltűnhet. Ilyenkor már előjöhetnek olyan hibajelenségek is, mint akadozó Twitch streamek, nyögvenyelősen betöltődő weboldalak.

A tapasztalt felhasználók ilyenkor egyöntetűen felkiáltanak a „VPN” szócskát használva, de mi is az a VPN?

A VPN

A virtuális magánhálózat (VPN, angolul Virtual Private Network) egy nyilvános hálózaton keresztül kiterjeszti a helyi hálózatot. Üzleti környezetben is roppant hasznos lehet, hiszen akkor úgy férünk hozzá a cégen belüli gépekhez, hálózathoz távolról is, mintha csak ott ülnénk bent az irodában, mindezt teljesen biztonságos körülmények között, titkosítva. Ám minket most a hétköznapi, általános célú használat az, ami igazán számít. Az elv itt is hasonló, egy működő internetkapcsolatra új hálózatot épít rá az általunk választott VPN szolgáltató. Amint kiépült ez a kapcsolat, az adatforgalmunk egy potenciális kis extra úttal ugyan, de titkosított, biztonságos csatornán folyik majd.

Mi is az a VPN?

Mire használhatjuk alapvetően a VPN szolgáltatást?

  • Anonimitást biztosít az internetszolgáltatónk előtt
  • Látogathatunk olyan weboldalakat is, melyet a szolgáltatónk valamilyen oknál fogva letiltott
  • A felkeresett weboldalak, szolgáltatások számára akár úgy is tűnhet, hogy más országból látogatjuk meg őket, így eltérő árakkal, kínálattal is találkozhatunk a hazai viszonyokhoz képest. Rengeteg streamingszolgáltató igyekszik kivédeni ezt, az HBO GO meglehetősen agresszívan szűri az ilyen próbálkozásokat.
  • A valós IP címünk elrejtésére
  • Biztonságos letöltés, netán torrentezés külföldről is, természetesen csak legális Ubuntu Linux .ISO fájlok letöltésére

További felhasználási módok, nem csak gamereknek

Sokat utaznak a csomagok

Fontos megemlíteni, hogy nem közvetlen kapcsolat van a játékszerver/webkiszolgáló és gépünk között, akár több országot és rengeteg router szervert érinthetnek a csomagjaink. Előfordulhat, hogy sem a gépünkkel, sem a játék/webszerverrel nincs probléma, mégsem tökéletes a dolog. Ebben az esetben nagy valószínűséggel valamelyik köztes állomás lehet leterhelve, így magasabb packet loss és ping értékeket produkálhatunk. Manapság sajnos ez a leggyakoribb ok a rossz felhasználói élmények mögött. A VPN kapcsolat ezen az útvonalon is módosíthat kicsit, mely akár jelentős előnnyel is járhat. Hogy pár konkrét tapasztalatról is írjak:

  • Pár évvel ezelőtt az Invitel route útvonala, melyen keresztül eljutottak a csomagjaim a CS:GO szerverre eléggé le volt terhelve, így magas packet loss % értékeket kaptam. VPN szolgáltatást használva ez megszűnt, ráadásul elég volt egy magyarországi VPN szervert választanom programon belül. Egyszerűen a megváltozott csomagútvonalnak köszönhetően, egy másik, kevésbé terhelt csatornán mentek a csomagok, így gond nélkül folytatódhatott a játék.
  • Néha a Twitch szerverek is hajlamosak ezt produkálni, ezeken is volt hogy már segített a VPN bekapcsolása, megszűnt a folyamatos akadozás.

A fenti példák persze csak akkor működőképesek, ha valóban egy hibás/leterhelt köztes állomás okozta a problémát és ezt kerüljük ki a VPN program segítségével. Ha a játékszerver/webkiszolgáló szerver maga vagy a saját hálózatunk lokálisan rosszalkodik, akkor ezen a VPN sem fog segíteni.

Milyen hátrányokra számíthatunk?

Távoli szervereket kiválasztva jelentősen nőhet a ping

Természetesen tökéletes szolgáltatás nem létezik, itt is számítanunk kell néhány hátráltató tényezőre, ám ezekkel együtt lehet élni:

  • Sebességcsökkenésre számíthatunk, főleg ha az internetkapcsolatunk alapvetően magas értékekkel rendelkezik. Ne csodálkozzunk, ha VPN-en keresztül nem tudjuk kihasználni a gigabites kapcsolatunkat.
  • Megnövekedhet a pingünk, hiszen ekkor az alapvetően is egyre növekvő értékünkhöz hozzáadódik a VPN által hozzáadott plusz „távolság”. Ez főképp játékoknál számít, ha távolabbi ország VPN szerverére kapcsolatunk, akkor akár szép kis extra pinget összeszedhetünk. Érdemes először az országunkból vagy szomszédos ország szervereiből válogatni, így mérsékelve ezt a hátrányt.

Használtok valamilyen VPN szolgáltatást? Hamarosan jövünk a legjobbak listájával!

https://leet.hu/akcioeso/

×