Az októberi felhozataltól kicsit megrettenve a Remedy egy kicsit elhalasztotta a 13 éve várva várt Alan Wake 2 megjelenését.

2023.08.18.

  • „Az olcsó az 1-5 k között van, ez nem occsó😂
  • „Félelmetesen olcsó… Mit szívtok címadáskor?😀
  • „Idióta cikk író! Bele kéne húgyozni a koponyádba te barom”
  • „A 15 és 18 ezer forint mióta akciós?”

Ilyen és ehhez hasonló kommentek érkeztek az alá a néhány hónappal ezelőtti cikkem alá, amelyben mertem „félelmetesen olcsónak” nevezni az Alan Wake 2-t. Szóval most, hogy duplán topic lett a játék, megragadnám az alkalmat arra, hogy kiventiláljam magamból a választ: IGEN, AZ ALAN WAKE 2 FÉLELMETESEN OLCSÓ.

Nyilván nem fogok más pénztárcájával gondolkozni, beosztani, majd jól elkölteni a havi kadást, de ha a 13 év kemény munkájának gyümölcsét, egy minden téren teljes értékű játékot a kiadója és a fejlesztője az iparági sztenderddel teljesen szembe fordulva 10.000 forinttal olcsóbbra árazza be, akkor had merészeljem azt udvariasan és gálánsan olcsónak címkézni.

Az Alan Wake második részéért az Epic Games Store-ban 17.790 forintot kérnek, ami pontosan 3200 forinttal olcsóbb, mint a 2 évvel ezelőtt PC-re is megjelent Spider-Man Remastered, ami amúgy egy 5 évvel ezelőtti játék épphogy feljavított kiadása. De hasonlítsuk akkor össze valami hasonlóbbal: a Resident Evil 4 és a Dead Space remake-ekért 23.000-24.000 forintot kérnek.

Konzolon egy kicsit más a helyzet. Az Alan Wake 2 bejelentésekor elindult egy előrendelői akció, amely keretében hosszú hetekig a Microsoft és a Sony által kivetett adó nélkül, ugyancsak 17.000 forintért lehetett berámolni a horrort. Ennek az akciónak azonban vége, így bár továbbra is olcsóbban, de sajnos a sarccal megtoldott áron, kb. 21.000 forintért lehet megvásárolni. Ez még mindig elég jófej dolog, tekintve, hogy a legtöbb hasonló kaliberű több tízórás, játékmenetben, történetben és látványban abszolút AAA-s programért már 28-30.000 forintokat gombolnak le rólunk.

Mindez azért is nagyszerű a kiadó Epic, de leginkább a Remedy részéről, mert az Alan Wake jogaiért nagyon hosszú évekig kellett küzdeniük, hogy aztán 13 évvel később elkészíthessék végre a hőn áhított folytatást.

Talán emiatt is sajnálatos a szerencsétlenül kiválasztott megjelenési dátum. 2023 októbere ugyanis egyszerűen túl van telítve a nagyobb megjelenésekkel, amitől az egész hónap kicsit már egy virtuális ketrecharcra kezd hasonlítani. A Ubisoft éppen emiatt hozta váratlanul, de nem túl nagy meglepetésre előrébb az Assassin’s Creed Mirage megjelenését, ami így napokkal korábban (és hasonló árfekvésben) kerülhet a digitális és fizikai boltok polcaira.

A franciák előre menekülése miatt a Remedy-nél viszont így nem is dönthettek volna másképp, és elhalasztották az Alan Wake 2-t. Szerencsére nem sokkal, 10 napról van szó csupán, ami lehetett volna kicsit több is akár, hiszen ennyi plusz idő sem lesz valószínűleg elég az új AC, és a PS5 első igazán nagy exkluzívának, a Spider-Man 2-nek a befejezéséhez.

Mindenesetre remélhetőleg a nyomott, új megjelenésű játékhoz képest piszkosul olcsó ára sokakat meg fog majd győzni, hiszen a Control után az Alan Wake 2 a legendás finn stúdió leggrandiózusabb fejlesztése. Ami, tegyük hozzá, egy szerelemprojekt, amibe a Max Payne néhai alkotói szívüket-lelküket beletették-beleteszik.

Addig is viszont, érdemes lehet pótolni az első, nem is olyan régen egy igen példás remasterelést is megélt Alan Wake-et. A felújított akció-horror-kalandjátékért akción kívül nem kérnek többet 8-9000 forintnál, de akcióban már 3-4 darab ezresért rabolható. Mindenképp megéri, mert valóban nagyszerű játék, ugyanakkor a Remedy szerint a második felvonás élvezetéhez nem feltétlenül kell ismernünk az előzményeket.

Az Alan Wake 2 tehát 2023. október 27-én érkezik PC-re, Xbox Series és PS5 konzolokra.

JA! És érdemes lesz majd kedden este 19:30-kor az Unibet Magyarország Twitch-csatornájára kapcsolni, ahol élőben közvetítjük a 2023-as Gamescomot, ahol még több játékmenetet láthatunk az Alan Wake 2-ből.

Elképesztően gyönyörű, sosem látott játékmeneten az Alan Wake II

×