Scott Pilgrim 13 év után sorozat formájában tér vissza a képernyőkre, hogy laposra verje Ramona Flowers mind a hét gonosz exét.

2023.08.17. – A cím több sebből vérzik, tudom, de egyet se félj, két pontban elmagyarázom. Szóval, kezdjük azzal hogy a Scott Pilgrim nem az egyik, hanem A legjobb képregény-adaptáció, ami valaha született. Ebből a véleményemből nehéz volna kimozdítani, hiába próbálnál meggyőzni olyan filmcímekkel, mint Zack Snyder legfogyaszthatóbb rendezésével, a Watchmennel, vagy mint Robert Rodrigez és Frank Miller közös csodájával, a Sin City-vel.

Oké, utóbbival azért sokkal engedékenyebb vagyok, és egy-két ajándéksör után valószínűleg felengedném az immár miszter Pilgrimmel megosztott dobogó legfelső fokára. De hogy Bryan Lee O’Malley kultikus képregényéből készült 2010-es filmet semmilyen szempontból nem lehet lejjebb sorolni, az legalább akkora tény, mint hogy a Föld geoid, a Nap meg kegyetlen meleg.

Edgar Wright azokban az időkben nem különösebben számított egy közismert rendezőnek vagy írónak (pedig összehozott egy Haláli Hullák Hajnalát és egy Vaskabátokat), de a Scott Pilgrim a világ ellen adaptációjával végérvényesen feltette magát a filmes térképre. A filmben olyan nevek szerepeltek, mint Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin, Anna Kendrick, Brie Larson, Aubrey Plaza, Chris Evans, Brandon Ruth, vagy mint Jason Schwartzman, igaz mindhiába. Bár a kritikusok és a szakma imádta (több mint 70 neves díjra jelölték), de a moziba ők sem voltak képesek becsalogatni a nézőket, így a Scott Pilgrim a világ ellen még a viszonylag kicsinek számító 85 millió dolláros költségvetését sem tudta visszahozni.

Ugyan a történet abszolút adta magát a folytatásnak, de az anyagi bukásból már lehetett sejteni, hogy az sosem fog megvalósulni. És így is lett. Azóta eltelt 13 esztendő, és Scott mindent is átívelő kalandjaival a rajongók pedig már csak a képregények oldalain, illetve az ugyancsak fantasztikusan sikerült videojáték-adaptációban találkozhattak. Egészen idén márciusig, amikor a Netflix váratlanul bejelentette, hogy az eredeti filmes stábbal közösen egy Scott Pilgrim-sorozaton dolgozik.

Nem is akármilyenen méghozzá: az alapanyaghoz hű animációs sorozaton, ami teljes egészében a képregény stílusát fogja életre kelteni. A karaktereket azonban a 2010-es kultfilm színészei fogják élettel megtölteni, vagyis a legutóbb a Barbie-mozi Allanjeként feltűnt Michael Cera hosszú idő után visszatér Pilgrimként. Ahogyan a többiek is: Mary Elizabeth Winstead mint Ramona Flowers, Kieran Culkin mint Wallace Wells, Anna Kendrick mint Stacey Pilgrim és az összes gonosz exet is az eredeti gárda szólaltatja meg.

És itt térünk vissza a fent kezdett címmagyarázat második pontjához: a Scott Pilgrim sorozat nem a folytatása lesz a filmnek. A Netflix adaptációja új köntösben, de tulajdonképpen újra el fogja mesélni a Ramona kegyeiért vívott gonosz exes boss-harcokat. Mivel a film is pontosan ezt tette, méghozzá elég képregényhűen (bár itt-ott azért változtattak néhány dolgon), így joggal remélhetjük, hogy a 8 részesre tervezett 1. évad zárultával berendelnek egy 2. etapot is, amiben végre tényleg folytathatják, vagy akár jobban kibontják a korábban megismert sztorit.

Erre pedig nem kell már olyan sokat várni, ugyanis a Netflix amilyen hirtelen jelentette be év elején a munkálatokat, most olyan váratlanul rukkolt elő az első előzetessel – na meg egy premierdátummal.

Eszerint pedig a Scott Pilgrim sori november 17-én teljes egészében megérkezik a Netflixre, 13 évvel a fantasztikus film után, mint első animációs feldolgozás.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 (+1) fantasztikus minisorozat a Netflixen, amit mindenképpen látnod kell

×