Ha van Netflix-előfizetésed, akkor ezt az 5 (+1) viszonylag gyorsan ledarálható minisorozatot mindenképpen tedd fel a saját listádra, ha még nem láttad volna őket.

Egy-egy sorozat évadának zárultával gyakran merül fel a kérdés, hogy mi legyen a következő, aminek nekiveselkedünk, a döntést pedig sokszor a streaming szolgáltatások – ez esetben a Netflix – ajánlásai alapján hozzuk meg.

Sok esetben viszont több fantasztikus tartalom marad radar alatt, ha nem felel meg tökéletesen a buborékunknak, melyek a legnagyobb, éppen futó sikersorozatok árnyékában még inkább képesek megbújni. A Netflix tele van ilyenekkel, így ha alkalomadtán nem mélyülünk el a végeláthatatlannak tűnő tartalmi kínálat útvesztőjében, akkor sokukról könnyen lemaradhatunk.

Ezért is gondoltuk, hogy ha pár hosszabb sorozat darálása között fellélegeznél kicsit, ajánljunk pár olyan minisorozatot, amit egyetlen hétvége – vagy napi egy résszel kalkulálva egyetlen hét alatt, de – mindenképpen érdemes letudni. A legjobb pedig, hogy ezeknek mind van eleje és vége, vagyis nem kell évekig a következő évadot várni, vagy attól félni, hogy a várakozás közben hirtelen elkaszálják.

1. A mániákus

Jonah Hill és Emma Stone egy egészen páratlan és kifejezetten szürreális pszichológiai-drámája, amit az AZ írója, Cary Joji Fukunaga és ‘A hátrahagyottak’ írója, Patrick Somerville álmodott a Netflix kínálatába. A mániákust egy évados minisorozat lévén viszonylag hamar le lehet darálni, a befogadása azonban már sokkal érdekesebb és hosszadalmasabb feladat.

A történet ugyanis nagyban építkezik az emberek traumáira, amelyek sokszor különös módokon képesek megnehezíteni az emberek életét. Ezekből akarják kigyógyítani Hill és Stone karakterét egy teljesen új, kísérleti módszerrel, az ismeretlen tudattalanba repítő gyógyszerrel, ahol egészen furcsa körülmények között kell szembenézniük a korábbi megrázkódtatásokkal. A futurisztikus terápia azonban érdekes fordulatot vesz, amikor a két súlyosan diszfunkcionális főhős egyszer csak megjelennek egymás elméjében.

A mániákus egy kifejezetten tanulságos felnőtt tanmese a traumákról és azok feldolgozásának fontosságáról, amelyekre nemcsak a személyes megélések és a szembe, de leginkább befelé tekintés, hanem sokszor a társas kapcsolatok és kötődések is gyógyírrel szolgálhatnak.

2. Vezércsel

A Walter Tevis 1983-as, azonos című fiktív regényén alapuló történetben egy egészen fiatal sakkozó, Beth Harmon történetét meséli el, aki az 1960-as években próbál betörni a jellemzően férfiak dominálta elmesportba. A főszerepben nem mellesleg Anya Taylor-Joyt láthatjuk tündökölni, akinek a karrierjét tulajdonképpen ez a 7 részes minisorozat durrantotta be igazán.

A sakk említése persze sokak kedvét szegheti, azonban az ősi játék sosem volt még ennyire lebilincselő és izgalmas, de leginkább tanulságos. Beth ugyanis nemcsak az álmait hajszolja, hanem ezzel együtt próbálja lebontani a nők köré a férfiak által felhúzott téves és különösen elnyomó princípiumot, miközben megpróbál szembenézni a saját káros és kóros függőségével.

3. A másik út

A másik út – eredeti címén az Unortodox – szintén egy könyvadaptáció, amit az ultraortodox zsidóságból kimenekülő  Deborah Feldman nagy port kavaró regénye alapján készítettek. A minisorozatban feltűnő alakok ugyan kitalált neveket használnak, maga a történet nagyon is valóságos, amit az írónő a saját élete alapján vetett papírra.

A zsidó körökben nagy botrányt megélt sztori egyébként több ízben is magyar vonatkozású, ugyanis olyan ortodoxokat mutat be, akik még a holokauszt idején emigráltak New Yorkba. A Szatmárnémetiből kimenekült zsidó közösség itt alapította meg a viszonylag elszigetelt negyedet, Williamsburgot, ahol az írónőről mintázott 17 éves Esther is él – amíg meg nem szökik onnan.

Ennek okait nem nehéz megfejteni: ez az ultraortodox közösség nagyon szigorúan veszi a hagyományokat. ennek megfelelően a lányok 16 éves korukig nem mehetnek iskolába, míg a fiúk csak vallásos tanokat tanulhatnak. Telefonból kizárólag kósert, azaz nem okosat használhatnak, és hasonló okokból az internethez sem férhetnek hozzá, így csak és kizárólag egymással tarthatják a kapcsolatot.

Erről az utrakonzervatív szatmári ortodox zsidó kultúráról és Esther szabadulásáról, a nagyvilágba való beilleszkedéséről szól az „A másik út”. A minisorozat egyébként négy, egyenként egyórás részekből áll, így viszonylag hamar a tanulságos és felszabadító történet végére érhetünk.

4. Love, Death + Robots és a Black Mirror

A Love, Death + Robots és a Black Mirror nem feltétlenül tartozik a minisorozatok közé, jellegükben ugyanakkor simán megfelelnek a lista kritériumainak. A két antológiasorozat előnye, hogy minden egyes rész egy teljesen más történetet mesél el, így az évadok és/vagy a részek között kvázi bármekkora szünetet tarthatunk, nem fogunk lemaradni semmiről.

A Love, Death + Robots a világ legnevesebb animációs stúdióit tereli össze évadonként, ami pont idén bővült háromra. Itt is van magyar vonatkozás, ugyanis egy-egy epizódot a budapesti illetőségű Digic Pictures készített. A sorozat egyébként általában a távoli jövőbe, vagy valamilyen fiktív világba repíti a nézőt, melyek általában 10-15, ritkábban 20 percnél nem tartanak tovább. A tanulság és az élmény viszont annál ütősebb, sőt, némelyik sztori erősebb pár több órás mozifilmnél is.

 

A Black Mirror ugyancsak más történetekkel operál epizódonként, ezekben viszont inkább elképzelhetőbb nem túl távoli, de igen sötét jövőket ismerhetünk meg. A Black Mirror tökéletesen mutatja be a technológia káros és kóros felhasználását, hogy mi történik az emberiséggel akkor, ha nem szab idejében határt a multinacionális cégek terjeszkedésének, ha ez életünk minden területére beengedjük a közösségi médiát, de rámutat a globális média a társadalmakat egyre polarizáló hatásaira is. Megannyi tanulságos történet, zéró happy end.

5. A testőr

Kétségtelen, hogy A testőr az egyik legjobb minisorozat, ami elérhető a Netflix kínálatában. A címszereplőt alakító Richard Maddent a nézők jelentős többsége a Trónok Harca Robb Starkjaként ismerheti, A testőr végére érve azonban itt válik igazán nagy kedvenccé.

Ez nyilván nem a véletlen műve, hiszen a brit színész élete talán, ha nem a legjobb alakítását nyújtja, amiért nem mellesleg Golden Globe-díjat is nyert. A sorozat a Peaky Blindersnek is otthont adó BBC-n döntögetett évtizedes nézettségi rekordokat, így került a Netflix látómezejébe, majd nem sokkal később a portfóliójába.

A politikai ármánykodással teletűzdelt thriller egyszerűen zseniális, hihetetlenül izgalmas és lebilincselő – minden hibája és kiszámíthatósága ellenére is. Brutális jelenetek, James Bondot idéző akciók, és a Bourne-sorozatot idéző történet egyszerűen kihagyhatatlan. Netflix-előfizetéssel a zsebedben pedig egyenesen kötelező is, hiszen tényleg ritkán látni ennyire remekül összepattintott politikai akció-thrillert, mint amilyen A testőr.

Ez volna hát az az 5 (+1) minisorozat, melyeket mindenképpen ajánlunk megnézésre, ha Netflix-előfizető vagy, és két hosszabb, több évados sorozatok között egy hétre-hétvégére fellélegeznél kicsit. 

Természetesen nem ez az összes minisorozat, amit érdemes lehet a saját listádhoz adni, ezért ha hiányolsz a listáról valamit, akkor azt mindenképpen oszd meg velünk kommentben!

Netflixes vagy? Akkor ez a cikk is érdekes lehet:

Brutál felhozatal: Itt az ÖSSZES NETFLIX film, ami 2023-ban még érkezik a kínálatba

×