Sosem gondoltuk volna, hogy egy videojáték segít majd egy olyan kutatásban, ami azt vizsgálja, mit csinálnánk, ha véget érne a világ.

2023.08.14. – Az emberiséget mindig is foglalkoztatta néhány alapvető kérdés. Ezek közül talán az egyik legérdekesebb téma a világvége, ami sajnos elkerülhetetlen. Persze nem biztos, hogy a világ a mi életünkben szűnik meg létezni, de mindig érdekes gondolat, hogy vajon mit tennénk, ha így lenne. Ennek kiderítésére pedig az évek során rengeteg kísérletet végeztek, még olyat is, aminek középpontjában egy videojáték áll.

Nos, igen: a világvégével kapcsolatban az egyik legnagyobb kérdés, hogy az emberiség hogyan kezelné a helyzetet, és mit tenne a vég utolsó napjaiban? Persze a világvégét nagyon nehéz tanulmányozni, főleg azt, hogy az emberiség hogyan reagálna előtte. Ha a világvége előtt akarsz vizsgálódni, akkor nem kapsz választ, mert nincs világvége. Ha utána, akkor nem lesz senki, aki kiértékelné az eredményt. Az kreatív kutatócsapat azonban megpróbált más módot találni az emberek tanulmányozására a végidőkben.

Egy videojátékkal próbálták előidézni a világvége hangulatot.

A csapat egy nyílt világú, online szerepjátékot (MMORPG-t), a 2013-as ArcheAge-t használta a kísérlethez. A kísérlet során, ami a játék bétatesztje során zajlott, a játékosok a szokásos módon játszhattak, tetszés szerint teljesíthették a küldetéseket, szintet léphettek és felszereléseket gyűjthettek. A 11 hét végén azonban a játékosok megtudták, hogy a szervert törlik, és karakterük minden előrehaladással elveszik.

Mi az eredmény?

A játékosok eredményei az utolsó néhány napban elveszítették jelentőségüket – derült ki a tanulmányból. A csapat szerint a világ törlése jó példa arra, hogy milyen lenne, ha véget érne a világ. Így ugyanis nincs következménye a tetteknek. A kutatók szerint ez segít megválaszolni azt az ősi kérdést, hogy az emberek feladják-e az erkölcsi elveiket, amikor az apokalipszis közeleg.

A csapat több mint 270 millió játékbeli viselkedési adatot (szintlépési adatokat, küldetésnaplókat) elemzett, hogy kiderítse, változott-e a játékosok viselkedése, amikor tudták, hogy a „világ” véget ér. A játékmenet meglepően békés volt, eltekintve néhány játékostól, akik inkább gyilkolászni kezdett.

„Eredményeink azt mutatják, hogy nincsenek világjárványszerű viselkedésváltozások, de néhány játékos nagyobb valószínűséggel mutatott antiszociális” – írta a csapat. „Azt is megállapítottuk, hogy sokan felhagytak a karakterfejlődéssel, a bétateszt végén drasztikus csökkenést mutatott a küldetésteljesítés, a szintlépés és a képességnövelés.”

Lényegében, ha vége a világnak, valószínűleg nem fogsz sok időt tölteni önfejlesztéssel. A csapat azt írja, hogy azok az emberek, akik a játék végéig kitartottak, általában békésebbek voltak. Eközben azok, akik kvázi feladták a játékot, hajlamosak voltak antiszociális viselkedésre, például más játékosokat kezdtek gyilkolni, mivel elvesztették felelősségérzetet.

A csapat hangsúlyozza, hogy bár a tanulmányt természetesen korlátozza az a tény, hogy egy videojátékban zajlott, ennek a világnak a vége meglehetősen békésen, sőt időnként pozitívan alakult.

„Megállapítottuk, hogy a chat-csatornák hangulata „boldogabb” lett a végidők közeledtével. A meglévő társadalmi kapcsolatok valószínűleg megerősödnek. Továbbá azt láttuk, hogy azok a játékosok, akik a világ végéig maradtak, új kapcsolatokat alakítottak ki a társaikkal.

A tanulmány a Proceedings of the 26th International Conference on World Wide Web Companion című folyóiratban jelent meg.

Ezt láttad?

Bekeményít a Microsoft: Vége az ingyenes Windows 10 és 11 aktiválásnak

×