Az elmúlt hetekben minden óriáscég finomított az árain. Az Intel sem akar kimaradni a buliból, főleg, hogy a konkurencia is így tett.

2023.08.14. – Az Intel már javában készül a 14. generációra. A Raptor Lake Refresh megtartja az LGA-1700 foglalatot, azaz 12. vagy 13. generációról is ugorhatnak a friss processzorokra a játékosok. Hatalmas fejlődésre éppen ezért nem is igazán érdemes készülni, így opció lehet a régebbi generációk közül válogatni. Az Intel a 12. generációban vezette be a P+E magokat az asztali szegmensben. Korábban csak mobilokban és hordozható gépekben találkozhattunk ilyen megoldással.

A P a Performance rövidítése, ezek a magok felelnek a brutális teljesítményért, amit manapság kisajtolhatunk a processzorokból. Az E magok a hatékonyságukról (Efficiency) híresek. Ezek nem annyira erősek, mint a P magok, ám háttérfeladatok, kisebb munkák elvégzésére ideálisak lehetnek. A Windows beépített funkciója pedig tesz arról, hogy a megfelelő magokhoz társítsa a megfelelő feladatokat. Úgy tűnik, hogy most még jobb vétel lehet a 12. generáció azoknak, akik nem feltétlenül az elérhető legerősebb választásokat keresik.

Az AMD után az Intel is árat csökkent

Intel árcsökkenés

Intel árcsökkenés

Az elmúlt napokban az AMD több szinten is megvágta a processzorai árát. Nem csak az aktuális generációban olvashatunk le 10% feletti csökkenéseket, de az 5800X3D is alacsonyabb árcédulát kapott. Úgy tűnik, hogy az Intelnek sem kellett sokkal több, az Egyesült Államokban már meg is történt a módosítás. Fontos kiemelni, hogy általában az európai árak is igazodnak ezekhez, ám több hét is eltelhet, mire hazánkban is érezhetőek lesznek majd a változások. Az USA árak jelenleg a következőek:

A Videocardz csapata szúrta ki ismét a módosítást. Fontos megemlíteni, hogy a 12900KF közel 560 dolláros áron nyitott, ahhoz képest a 330 dollár bizony már elég baráti. Annak ellenére is, hogy a 13. generáció megérkezett azóta a boltok polcaira. A kisebb, 12700/12600 egységek pedig akár már-már budget kategóriában is villoghatnak, közel 100 dolláros változást olvashatunk le ott is az eredeti árakhoz képest is. Remélhetőleg a hazai módosításokra sem kell sokat várni.

Bekeményít a Microsoft: Vége az ingyenes Windows 10 és 11 aktiválásnak

×