A 3D széria mindkét generációja kellemes árcsökkenésen esett keresztül. Az AMD nem bízná a véletlenre a dolgot, rengeteg processzort akarnak eladni.

2023.08.12. – Az AMD 2022 márciusában bejelentette, hogy április 20-án érkezhet meg a korábbi Ryzen 7 5800X továbbfejlesztett változata, az 5800X3D. A 3D megnevezés nem véletlen ebben az esetben, hiszen a processzora pakolt 3D V-Cache extra gyorsítótárat takarja, melyből leginkább a játékok profitálhatnak majd. Hamar kiderült, hogy jó lóra tett a vörös óriás, azóta már a 7000-es szériából is érkeztek hasonló példányok.

Lassan ott tartunk, hogy laptopokban is találkozhatunk majd a megoldással. A játékmotorok imádják a megnövekedett Cache méretet, brutális FPS növekedéssel jutalmazzák azt. A programok már nem annyira kegyesek ezekhez a processzorokhoz, így tényleg csak akkor érdemes választani ezeket, ha a játékokban tapasztalható képkockák számán szeretnénk finomítani.

Ismét csökkenek az AMD árak?

AMD

Értékelhető, közel 20 ezer forintos árcsökkenés

Az elmúlt időszakban több alkalommal is alakított az árcéduláin az cég. A jelenlegi és a korábbi generáció is hasonló kezelésben részesült ismételten. Ahogy az lenni szokott, ezúttal is az Egyesült Államokban kezdődnek meg a változások, az európai árcsökkenésre még várnunk kell kicsit. A százalékos arány minden esetre biztató, amerikai mércével is értékelhető lépést tett az óriáscég.

Nézzük is az új árakat!

Ryzen 7000 modellek:

Ryzen 5000 modellek:

A fenti számok 10-15%-os csökkenésről árulkodnak, mely hazánkban is 20 ezer forintnyi esést takarna. Jól látható, hogy a 7000 széria esetében még ajándék Starfieldről is beszélhetünk. Az 5800X3D leginkább az AM4 alaplapokkal már rendelkező játékosoknak lehet kiváló ugrás. A lap és a memória megtartásával is minőségi FPS növekedés olvasható le.

Szerencsére az alaplapok és a DDR5 memóriák árcsökkenésével a 7000-es széria is egyre jobb vételnek tűnhet, ha valaki teljesen új alapokra építkezne. Ha nem sürgős a PC összerakása, akkor azonban érdemes lehet megvárni az őszi időszakot. Ekkor debütálnak az új Intel processzorok, melyek újabb lépésre késztethetik az AMD-t.

Forrás: Videocardz

Ha tovább nézelődnél:

Nem csak az erő számít – Ezekre figyelj processzor-vásárlás közben

×