Nem nehéz a teljesítményük alapján rangsorolni a CPU-kat. Ez is szükséges, ám a processzor választás ennél sokkal komplexebb.

2023.08.10. – Az oldal hasábjain már többször összegyűjtöttük az éppen aktuális processzor erősorrendet. Ezt minden egyes alkalommal frissítjük, ha újonc érkezik az AMD vagy épp az Intel jóvoltából. Az erősorrend ismerete mindenképp szükséges, ha bővíteni, fejleszteni szeretnénk a gépet. Ahogy szintén elengedhetetlen akkor is, ha teljesen új alapokra építkezünk, ez azonban nem mindig opció. Éppen ezért a TechSpot segítségével végigszaladunk öt kérdésen, melyek megválaszolásával már jelentősen leszűkíthetjük a potenciálisan elérhető processzorok számát.

Nézzük is, hogyan érdemes nekifutnunk a processzor vásárlásnak!

Megtarthatom a jelenlegi alaplapom?

Ez a legfogósabb kérdés. Sajnos az Intel minden második, szerencsésebb esetben harmadik generációnál biztosan változtat a foglalaton is. Az AMD egy fokkal megengedőbb, hiszen az AM4 foglalat sok generációt átívelt, ahogy az AM5 is hasonló életútra számíthat majd. Első körben tehát meg kell határoznunk, hogy milyen foglalattal rendelkezik a gépünk, majd azt, hogy a kinézett processzor milyen foglalatot kér magának. Ha ez stimmel, akkor nyert ügyünk van.

CPU-Z - A processzor ellenőrzésére

CPU-Z – A processzor ellenőrzésére

Ezt legkönnyebben a CPU-Z letöltésével és telepítésével tehetjük meg. A program elindítása után nem is sokat kell kutakodnunk. Az első, „CPU” fül kell nekünk, ott pedig a „Package” szekció. Ennek megfelelően megtudhattuk estemben, hogy az Intel i7-12700 LGA 1700 foglalattal rendelkezik, ahogy az éppen használt alaplap is. A kinézett processzorokat pedig az Intel vagy AMD oldalán tudjuk ellenőrizni. Ha a frissen kinézett processzor / alaplap foglalata megegyezik a jelenlegi kombinációval, akkor a lapot nem kell kukázni.

Megtarthatom a memóriákat?

Memória, a processzor legjobb barátja

Memória

Ez már egy fokkal fogósabb kérdés. Az elmúlt 16 évben a DDR3, DDR4 és DDR5 memóriákkal találkozhattunk. A DDR3 erősen kikopott már, ezzel nem érdemes foglalkoznunk mélyebben. Ha ilyen memóriád van, akkor 99.99%, hogy új(abb) processzor esetén már mindenképp cserélned kell. DDR4 és DDR5 esetében kicsit trükkös a dolog:

  • Az Intel még a 12. és 13. generációban is támogatja a DDR4 memóriákat, ám csak DDR4-es lapok esetén
  • Az Intel 12. és 13. generációja támogatja a DDR5 memóriákat, ám csak DDR5-ös lapok esetén
  • Intel 6. és 11. generációja esetében kizárólagos DDR4 támogatásra kell készülnünk (néhány esetben volt DDR3 támogatás is, ám a későbbi generációknál ez kikopott)
  • Az AMD az AM4 vonalon végig támogatja a DDR4 memóriákat
  • AM5 vonalon azonban csak DDR5 memóriákat használhatunk

AMD oldalon tehát ismételten egyértelműbb a történet. Intel 12. és 13. generáció esetén DDR4 és DDR5 lapokkal is találkozhatunk, ez határozza meg, hogy megtarthatjuk-e a memóriákat.

Kell új processzor hűtő?

Vízhűtés vagy léghűtés – Melyiket válasszuk 2023-ban?

Míg korábban valóban megálltak 65 watt környékén például az Intel i5 processzorok, addig manapság már egy 12400 felmerészkedhet 120 wattig is akár. Ennek megfelelően gyári vagy nagyon gyenge hűtés esetén bizony érdemes lehet új hűtő után nézni. Az AMD egységek fogyasztása jóval barátibb, ám az erősebb modellek esetén bizony itt is érdemes lehet beruházni valamilyen hűtőre. A fenti bejegyzésben néhány ajánlott példányt is találsz, a léghűtés és folyadékhűtés közötti különbségekre is kitérünk.

A tápom elegendő lesz?

Méret, hatásfok és teljesítmény – Így válaszd ki a tökéletes tápot a gépedhez

 

Ez kicsit összefügg a hűtéssel is. Ahogy említettük, az i5 modellek is már a 120-150 wattos kategóriát karcolgatják Intel oldalról, ahogy az i7-i9 is már 200 fölé merészkedik. Az AMD fogyasztása itt is kellemesebb. Ha már egy régi, valóban 65 wattos processzor esetén is éppen elég volt a tápunk, akkor kötelező lehet a csere. Ne aggódj, a fenti bejegyzésben ebben is segítünk. 

Kell egyáltalán új processzor?

Lassan gépet építenél? – Íme az ultimate CPU ranglista 2023 augusztusában

Ez az a kérdés, amit mindenkinek magában kell lerendeznie. Manapság 6 mag alá nem igazán érdemes adni, a belépő i5 és Ryzen 5 modellek is ennyivel rendelkeznek. Azonban egy 8 magos, 10. generációs Intelről például nem biztos, hogy megéri váltanunk, ha amúgy nincsen semmi problémánk. Itt már mindenképpen hasznosíthatjuk a nyers erőt bemutató táblázatokat, melyek rávilágítanak arra, hogy mekkora különbségek vannak az egységek között nyers erőben.

Ha a videokártyák világában akarnál kiigazodni:

Őszig egy kis pihi? – Íme az ultimate videokártya ranglista 2023 augusztusában

×