Nem a Wi-Fi ellenfele, inkább kiegészítené azt.

2023.07.19. – Az elmúlt időszakban a hazai és nemzetközi sajtóban is gyakran találkozhattunk a Li-Fi kifejezéssel. Nem mondhatjuk, hogy kifejezetten friss technológia lenne, hiszen már 2021-ben is felmerült a Leet hasábjain. A Li-Fi nem a Wi-Fi egyik következő verziója, teljesen más elven működik, így szépen megférhetnek majd egymás mellett. A Li-Fi nem csak az online kapcsolódást forradalmasíthatja, de rengeteg felesleges kábeltől is megszabadíthatja akár a felhasználókat, akár az őket kiszolgáló, ipari infrastruktúrákat.

Nézzük is, hogy mi is pontosan a Li-Fi!

A Li-Fi

 

A Li-Fi a Light Fidelity rövidítése. Már ebben is eltér a Wi-Fi-től, hiszen az csupán egy kitalált szócska a Hi-Fi-re utalva, csak később igyekeztek rövidítésként aposztrofálni és úgy reklámozni. A kommunikációs rendszer a fény segítségével kommunikál, ellentétben a Wi-Fi-nél használt rádióhullámokkal. A Li-Fi hálózatok infravörös LED-eket használnak, az adatok küldésére és továbbítására.

Ami miatt most ismét aktuális lehet a technológia, az az, hogy egy újabb mérföldkövet ért el a projekt. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) mérnökei végre szabványba foglalták ezt a kommunikációs eljárást. Ezentúl 802.11bb néven is találkozhatunk majd vele. Nem tűnik fontos dolognak ez elsőre, ám a valóságban kimondottan kritikus lépés volt annak érdekében, hogy életképes lehessen a Li-Fi. Egyrészt gyorsulhat a technológia elterjedése, másrészt ez egyes Li-Fi termékek közötti kompatibilitás is csak így biztosítható.

A Li-Fi előnyei

A rádióhullámokkal ellentétben sokkal nagyobb frekvencián dolgoznak a Li-Fi hálózatok. Ennek köszönhetően sokkal több csatornát működtethet a rendszer egyszerre, illetve sokkal kevésbé lesz érzékeny a hálózat a többi eszköz és külsős hálózat interferenciájára.

Házon belül mindenhol kiváló minőségű és villámgyors lehetne a Li-Fi hálózat

A Li-Fi korlátozott hatótávolságát az előnyükre is fordíthatják majd a felhasználók. Nem kell félni attól, hogy más Li-Fi hálózat bezavarna, ahogy a biztonság is sokkal nagyobb lehet ennek köszönhetően. Míg a Wi-Fi hálózatunkat akár pár lakással, házzal távolabb is bárki megtalálhatja és akár meg is támadhatja, addig a Li-Fi legjobb esetben is csak házon belül működik megfelelően. Szintén kiemelendő erőssége lehet a rendszernek az adatátviteli sebesség. Elméleti síkon 224 GB/s sávszélesség is kisajtolható a Li-Fi-ből, mely a manapság használt Wi-Fi rendszerek közel százszorosa. Külön öröm a játékosoknak, hogy a ping és a stabilitás is jobb lehet a jelenleg használt hálózatokhoz képest. AR és VR szemüvegeknél is kiváló szolgálatot tehet a Li-Fi, véglegesen is el lehetne hagyni a kábeles megoldásokat, miközben semmilyen hátránnyal nem járna a dolog.

A Li-Fi hátrányai

Ami előny, az bizony lehet hátrány is. Míg a külsős hálózatok nem igazán zavarnak zavarnak be a Li-Fi-nek, addig a tárgyak, a bútorok vagy épp a saját testünk is zavaró tényező lehet. A falak valamennyire fényvisszaverő felületet képeznek, ám fontos lesz, hogy az adó és vevő között megfelelően kis távolság és láthatóság legyen. A Li-Fi hálózatok maximális hatótávolsága valahol 10 méter környékén van jelen pillanatban. Ez nem csak a kábeles megoldásoktól, de a Wi-Fitől is jelentős lemaradásban van. A Li-Fi ahogy fentebb említettük, nem a Wi-Fi továbbfejlesztése, hanem annak kiegészítése, így sajnos a jelenlegi eszközök sem tudnak Li-Fi hálózati eszközökkel kommunikálni.

Mikor törhet be a piacra?

Néhány termékkel már most is találkozhatunk, ám ezek szoftveres és hardveres támogatása nem túl biztató. Most, hogy szabványban egységesítették a Li-Fit, máris jobb jövőkép lehet előttünk. Több gyártó 2023 végéig jelentkezne a saját routerével és adó-vevő egységével. Amit szintén biztosra vehetünk, hogy a legtöbb megoldás egy eszközben kombinálja majd a Wi-Fi és Li-Fi megoldásokat, hiszen inkább egymás kiegészítései ezek, mintsem egymás ellenfelei. Teljesen eltérő feladatokban és helyzetekben villoghatnak, ám együtt igazán ütős kombinációt képviselhetnek akár ipari, akár felhasználói szinten.

Forrás: DigitalTrends

Eltűnt egy gyerek, de a Nintendo Switch megmentette az életét

×