Minden eshetőséget és platformot figyelembe véve óriási kasza lesz a GTA VI, de hogy ennyire?! Pedig így is elmarad majd az 5. résztől.

Abban nyugodtan megállapodhatunk, hogy a Grand Theft Auto VI minden idők talán legvártabb játéka, amit a Take-Two Interactive gondosan, és a lehető legnagyobb titokban fejleszt – főleg azóta, hogy egy nagy adag videó és kép szivárgott ki belőle. A gyártó egy következő üzleti éveket elemző riportban elárulta magát: elég nyilvánvaló módon 2024-25-ben dobja piacra a game-et (ha igazán nagy kaszát szeretne, akkor 2024 karácsonyán, vagy 2025 húsvétja előtt), hiszen több milliárdos bevételnövekedést jelzett előre a részvényeseknek.

Itt kifejtettük, hogy ekkora bővülésnek kizárólag akkor van esélye, ha egy GTA VI kaliberű játékkal jelentkeznek. Hasonlóan gondolkodott egy nálunk sokkal jobb, bennfentes piaci szakértő is, aki azt állítja: a GTA VI akár egymilliárd dollárt (kb. 345 milliárd forintot) hozhat a konyhára, csak a megjelenése hetében. A TweakTown Joost van Dreunen iparági elemzőt idézve közölte: azzal lehet számolni, hogy a GTA legújabb része az első hét napban úgy 12-14 millió példányban fogyhat –

ezzel átlagosan 77 dollárra, vagyis kb. 26500 forintra be is árazta a játékot.

Bármilyen soknak is hangzik, az egymilliárdos bevétel és az első heti 12-14 milliós eladás óvatos becslés, hiszen a GTA V-nek anno három nap is elég volt az egymilliárdos álomhatárhoz, úgy, hogy az első 24 órában 11,21 millió darabot értékesítettek belőle.

De hogy lehet, hogy ennél alacsonyabb teljesítményt várnak a szakértők a GTA VI-tól, mikor szó szerint megőrül érte a világ?

A válasz a Rockstar és a Take-Two által megcélzott különböző platformok táján keresendő: amíg a GTA V a PlayStation 3 és az Xbox 360 lecsengésének évében jött ki, egy évre rá újra meg lehetett lovagolni a sikert a PS4-es és Xbox One-os megjelenésekkel. A két új konzolra kijött változat viszonylag gyorsan több mint 60 százalékkal növelte az eladásokat (34-ről 54 millió darabra 2014-16-ban). Ugyanilyen piaci feltételek már nem lesznek adottak a GTA VI számára, amit a kivezetés alatt lévő konzolokra valószínűleg már nem, csak PS5-re és Xbox Series X/S-re készül el – a PC mellett persze.

Ja, és várhatóan nem lesz olcsó:

Drágább lehet a GTA VI, mint valaha? – A Take-Two szerint jó az áremelés

 

×