Úgy tűnik, hogy a Rockstar Games tulajdonosa egyetért a videojátékok áremelkedésével, ami szerinte nem nagy probléma a vásárlóknak.

A videojátékok, különösen az AAA-címek árai az elmúlt években az egekbe szöktek, ráadásul egyre több kiadó csatlakozik a 70 eurós/dolláros átlagárhoz. Érdekes módon a Take-Two vezérigazgatója, Strauss Zelnick is azt mondja,

hogy nem lát ellenvetést a vásárlók részéről.

A Take-Two, a Rockstar Games tulajdonosa 2020-ban az elsők között döntött úgy, hogy a korábbi 60 dollárról 70 dollárra emeli az AAA-s játékok alapárát. Akkoriban természetesen a gamerek nagyon ellenkeztek, ami teljesen érthető. Nálunk Magyarországon is eléggé rossz lett a helyzet: egyes játékokért több mint 30 ezer forintot kell megjelenéskor fizetni. Két év elteltével azonban a vállalat vezérigazgatója az emelés hatását értékelte.

A befektetőkkel folytatott beszélgetés során Strauss Zelnicket arról kérdezték, hogy a közösség mennyire fogadta el a 70 dolláros árcédulát? A Take-Two vezérigazgatója kijelentette: a cég „nem tapasztal semmilyen ellenérzést a játékosok részéről az árak ellen”. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy látják, hogy a vásárlók egyre jobban megfontolják, hogy mire költik a pénzüket.

Való igaz, hogy kissé ellentmondásosnak tűnik ez a hozzáállás, abban van igazság, hogy a gamerek sok pénzt hajlandók kifizetni a számukra fontos játékokért, függetlenül annak árától. Én magam sem örülök annak, hogy drágábbak lettek a játékok, de vannak címek, amiket egyszerűen nem lehet kihagyni. Ilyen volt nálam a God of War: Ragnarök is.

A Take-Two hozzáállása abból a szempontból viszont aggasztó lehet, hogy ha szerintük az gamerek nem ellenkeznek az áremelés ellen, akkor lehet, hogy tovább növelik az árakat. Az állítólag jövőre megjelenő GTA VI esetében például simán lehet, hogy a több bevétel reményében még magasabb árra számíthatunk, akár a játék alapárában, vagy a mikrotranzakciókban. Ez persze egyelőre csak feltételezés.

A fejlesztőknek sokkal inkább olyan játékot kéne készíteniük, amik valóban megérik az árukat. Sajnos az elmúlt években ez nem sok játékról volt elmondható, eltekintve néhány kivételtől.

Ezt láttad már?

Kiszivárgott az első gameplay a Harry Potter: Quidditch Champions-ből

 

×