A jó hír az, hogy ha a hibalehetőség a te gépedben is fennáll, akkor sem kell kidobni a procit, mert egy frissítés elhárítja a veszélyt.

Az elmúlt pár napban kiderült, hogy Asus mellett MSI, Gigabyte, Biostar és ASRock alaplapok is leéghetnek a processzor hibás feszültségbeállításai miatt – legalábbis egyelőre ezt a hibát szimatolják az egyre szaporodó panaszok mögött a Tom’s Hardver szakértői. Amint azt korábban mi is megírtuk, a problémára az AMD Ryzen 7000X3D széria processzorai világítottak rá, amikor elkezdtek le-leégni az Asus X670-es alaplapokra szerelve.

Forrás: Speedrookie@Reddit

A 7000X3D mellett sima 7000 , valamint a 7950X3D és a 7800X3D processzorok is érintettek, de a hiba valószínűleg nem belőlük, hanem az alaplapokból ered – következtet a PCWorld, miután észrevette, hogy „a hiba felszínre kerülése óta az ASUS több AM5 foglalattal szerelt alaplapnál is eltávolította a korábbi BIOS-okat a honlapról, és

új verziót tett közzé, amelyek a processzor által használt feszültséget – a korábbi változatokkal ellentétben – növelni nem, csak csökkenteni tudják”.

Ez azért kritikus fontosságú frissítés, mert a szóban forgó AMD processzoroknál kizárólag automatikusan változik az órajel és a működési feszültség (magyarán manuálisan nem tudsz mit kezdeni a hibával, sajnos).

Az ASUS és az MSI már kiadta azokat a BIOS frissítéseket, amelyek limitálják a SoC feszültséget, és várhatóan a többi gyártó is hamarosan előrukkol egy-egy update-tel. A frissítést ajánlott gyorsan telepíteni, bár jelen esetben a megfontoltság sem utolsó, így megjelenést követően pár napot érdemes kivárni azért, hogy legyen némi visszajelzés az új BIOS-okkal kapcsolatban – tanácsolja a PCWorld. Addig is, ha használod, kapcsold ki a hivatalosan nem is támogatott EXPO funkciót, mert jelenleg ez tűnik a legvalószínűbb hibaforrásnak, és pár nap múlva nézz rá a BIOS-frissítési lehetőségekre!

Amúgy elég jól teljesítő szériáról van szó:

A világ legjobb gamer processzora? – Megérkeztek az első Ryzen 7800X3D tesztek

×