Több gyártó alaplapja is érintett.

A nagy teljesítményű processzorok bizony hőtermelésben sem utolsók. Ebben a kategóriában már komoly léghűtőkre  vagy AiO rendszerekre van szükségünk, ha kordában szeretnénk tartani a fokokat. Régebben a szó szerinti égés sem volt elképzelhetetlen, ám 2023-ra rengeteg védelem figyel a processzor hőmérsékletére. Éppen ezért döbbentek meg sokan, amikor több friss processzor és alaplap párosítás esetében is megtörtént a jelenség az elmúlt időszakban.

Manapság az Intel processzorok több wattot kérnek maguknak, ám úgy tűnik, hogy ez nem jelent semmit. Néhány nappal ezelőtt egy Reddit felhasználó jelezte, hogy Ryzen 7 7800X3D processzora nem csak elfüstölt, hanem az alaplapot is vitte magával. Kívülről is jól látható jelei voltak a problémának, kétség sem fér hozzá, hogy valami nem stimmel.

7800X3D just killed itself and my mobo
by u/Speedrookie in Amd

 

Úgy tűnik, hogy nem egyedi esetről beszélhetünk!

Hamar kiderült, hogy többen is hasonló hibajelenséget tapasztaltak az elmúlt hetek során. Szintén kiemelendő a tech. guru der8auer videója, ahol némi egyszerű BIOS tuning után adta meg magát a processzor. Mondhatnánk, hogy a tuningolás velejárója lehet ez, de Intel és régebbi AMD oldalról nem sűrűn találkoztak ilyenekkel a legnagyobb tuningmesterek sem.

Úgy tűnik, hogy nem csak kizárólag a 3D V-Cache Zen 4 és az Asus alaplapjai kapnak hangsúlyosabb szerepet. MSI és Asrock példányok is felbukkantak „sima” 7700X-el párosítva, nagy eséllyel csak a népszerűség miatt tűnt úgy elsőre, hogy Asus és X3D specifikus lehet a hiba. Ha Ryzen 7000 processzorral rendelkezel, akkor érdemes ellátogatni az alaplapod weboldalára és a legújabb BIOS-ra frissíteni a rendszert. Ehhez a népszerű gyártók videós segédletet is nyújtanak, az MSI videóját >erre< találod. 

A Microsoftnak hála mostantól HDD-n is sokkal gyorsabban futnak a játékok

 

×