A HDD-t használó PC-s játékosok örülhetnek a DirectStorage legújabb frissítésének.

A Microsoft a napokban élesítette a DirectStorage frissítését, ami egészen remek meglepetést is tartalmaz a PC-s játékosok számára. Bár a játékok betöltését jelentős mértékben felgyorsító technológia alapvetően az NVMe SSD-k köré épül, az új frissítés után valamelyest már a HDD-kkel is kompatibilis.

A The Verge szerint a DirectStorage elviekben ugyan eddig is támogatta a merevlemezeket, de ezzel a fejlesztőknek külön, más-más módszerekkel kellett foglalkozni. Az 1.2-es verzió viszont mindent megváltoztat azzal, hogy a játékfejlesztők mostantól ugyanazt a kódot használhatják a HDD-s és az SSD-s gyorsítás elérésére.

A Microsoft a DirectStorage 1.2-ben a textúrák GPU-s dekompresszióját is javítja, hogy gyorsabb legyen. A GPU-s dekompressziót eredetileg az 1.1-es verziójában vezették be tavaly év végén, aminek lényege dióhéjban, hogy a CPU helyett a grafikus kártyára terheli a játék a dekompressziójához szükséges munkát. Ezzel pedig nem kis mértékben rövidíthetik le a játékok betöltési idejét.

Mindezt pedig mostantól elvileg az összes HDD-t támogatja.

A probléma csak ott van, hogy ettől függetlenül a fejlesztőknek ezzel külön kell foglalkozni, és bár visszamenőlegesen is a játékokba implementálhatják, egyelőre csak nagyon kevés, konkrétan egyetlen cím, a Forspoken támogatja. Ez a kissé lesújtó arány a jövőben egészen biztosan változni fog, ugyanis mint a mérésekből kiderül, a DirectStorage átlagosan körülbelül 30 százalékkal felgyorsíthatja a játékok betöltési idejét.

Ezt is érdemes elolvasnod:

5 perce sírok a legújabb UE5-ös játék minimum gépigényén – Sírunk együtt?

 

×