A brit hatóság több hónapon keresztül mérlegelt, majd úgy döntött, hogy nem engedi a Microsoftnak, hogy rátegye a mancsát az Activision Blizzardra.

Óriási dráma történik épp a Microsoft több mint egy éve húzódó játékipari rekordnak számító 68 milliárd dolláros Activision Blizzard felvásárlása kapcsán. Hosszú hónapok vizsgálódása után ugyanis a brit versenyhatóság – a korábbi pozitív csengésű pletykákkal ellentétben – a mai napon hivatalosan is elutasította az akvizíciót.

Az Egyesült Királyság Verseny- és Piacfelügyeleti Hatóságának döntése értelmében tehát a kiadó egyetlen játéka, szellemi tulajdona sem kerülhet a Microsoft, úgy pedig az Xbox tulajdonába.

Az Eurogamer beszámolója szerint a brit hatóság azért akadályozza meg az üzletet, mert úgy vélik, hogy ha olyan sikercímek, mint a Call of Duty, a Diablo, a World of Warcraft, az Overwatch, vagy a Candy Crush a redmondiak birtokába kerülne, azzal rossz hatást gyakorolnának a felhő alapú játékok piaci versenyére, különösképp a PlayStationre. A zárójelentés szerint a Microsoft egyszerűen „megfojtaná a versenyt” a riválisok között.

„Továbbra is teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a felvásárlás mellett, és fellebbezni fogunk” – mondta ma Brad Smith, a Microsoft elnöke, aki így folytatta: „Már aláírtuk a szerződéseket, hogy az Activision Blizzard népszerű játékait további 150 millió eszközön tegyük elérhetővé, és továbbra is elkötelezettek vagyunk amellett, hogy ezeket a megállapodásokat szabályozási jogorvoslati eszközökkel megerősítsük. Különösen csalódottak vagyunk amiatt, hogy hosszas mérlegelés után úgy tűnik, hogy ez a döntés a piac és a vonatkozó felhőtechnológia tényleges működésének hibás megértését tükrözi.”

Az Activision Blizzard is kiadott egy közleményt, amely a Microsoftnál sokkal keményebben bírálja a britek döntését:

„A CMA jelentése ellentmond az Egyesült Királyság azon törekvésének, hogy vonzó országgá váljon a technológiai vállalkozások szára. A Microsofttal együtt agresszívan fogunk dolgozni azon, hogy fellebbezés esetén ezt visszafordítsuk. A jelentés következtetései rossz szolgálatot tesznek az Egyesült Királyság polgárainak, akik egyre rosszabb gazdasági kilátásokkal néznek szembe. Újraértékeljük az Egyesült Királyságra vonatkozó növekedési terveinket. A globális innovátorok, kicsik és nagyok, tudomásul fogják venni, hogy – minden retorika ellenére – az Egyesült Királyság egyértelműen zárva van az üzlet előtt.”

Ezzel szemben a brit versenyhatóság szerint, ha az Activision Blizzard a Microsoftté lenne, és a játékai bekerülnének a Game Pass felhőalapú játékszolgáltatásába, azzal a játékosok elkerülhetnék a drága játékkonzolok és PC-k vásárlását, amivel a Microsoft túlságosan nagy és erős előnyre tenne szert a konkurenciákkal szemben, ezzel pedig gátolnák az innovációt. Továbbá azt is megjegyzik, hogy bár a Microsoft 10 éves vállalásai, miszerint más platformokra is megjelennek az érintett játékok, valójában csak korrekciós intézkedések, és túl sok kiskaput tartalmazhatnak, melyeket külön-külön folyamatos ellenőrzést és végrehajtást igényelnének.

Ezért inkább úgy döntöttek, hogy a felvásárlás teljes blokkolása a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás.

„A Microsoft már most is erős pozíciót és előnyt élvez más versenytársakkal szemben a felhőalapú játékok terén, és ez az ügylet megerősítené ezt az előnyt, ami lehetővé tenné számára, hogy aláássa az új és innovatív versenytársakat. A Microsoft konstruktívan együttműködött velünk, hogy megpróbáljuk kezelni ezeket a kérdéseket, amiért hálásak vagyunk, de a javaslataik nem voltak hatékonyak az aggályaink orvoslására, és a versenyt egy új és dinamikus piacon hatástalan szabályozással helyettesítették volna.”

– mondta a döntés nyomán Martin Coleman, a vizsgálatot végző független szakértői testület elnöke, majd így:

„A felhőalapú játékoknak szabad, versenyképes piacra van szükségük az innováció és a választék ösztönzéséhez. Ezt úgy lehet a legjobban elérni, ha hagyjuk, hogy a felhőalapú szerencsejátékok jelenlegi versenydinamikája továbbra is végezze a dolgát.”

Bár az üzletet ez az egyetlen blokkolás is megtorpedózhatja, a Microsoft még nem adta fel a harcot. A britekkel szembeni fellebbezéssel párhuzamosan pedig még két kulcsfontosságú szabályozó hatóságon is át kell mennie, mielőtt világszerte véglegesíteni lehetne: az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottságán és az Európai Bizottságon.

A brit versenyhatóság mai álláspontja viszont még könnyen befolyásolhatja a még döntés előtt álló szerveket, ami leginkább az Activision Blizzard felvásárlásának befuccsolását vetíti inkább előre. Ha pedig nem sikerül felvásárolni a kiadót, azzal a Sony tulajdonképpen már meg is nyerte a jelenlegi konzolgenerációt, hisz míg az exkluzívjaik révén a PS5 eladásai egyre növekednek, addig az Xbox konzolok rekordalacsony, és egyre kisebb darabszámban találnak gazdára.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A GVH beleszállt a játékokba – Magyarországon betilthatják a mikrotranzakciókat?

 

×