Magyarországon is egyre árgusabb szemekkel figyelik a játékipar mikrotranzakciós pénzszerzési módszereit.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Családbarát Munkacsoportja pénteki ülésén kissé meglepő módon szót ejtettek a videojátékokról, amely során kiderült, hogy hamarosan saját piackutatást indít a játékokban rejlő veszélyek feltérképezésére.

A Kreatív szerint az ülésen felszólalt a GVH elnöke, Rigó Csaba Balázs is, aki úgy véli, hogy a „videojátékipar a gyermekeinket vette célba megtévesztő és agresszív reklámgyakorlatokkal, a gyermekek fejletlenebb kognitív képességeinek kihasználásával, illetve zavaros virtuális fizetőeszközök terjesztésével”.

Itt fontos megjegyezni, hogy az elnök valószínűleg a jellemzően, de nem kizárólag az ingyenesen játszható mikrotranzakciókat tartalmazó online multiplayer játékokra gondolhatott, melyekkel szemben az Európai Unión belül is egyre határozottabban próbálnak fellépni. A FIFA játékok Ultimate Team játékmódjának lootboxait például már több helyen is betiltották, amit szerencsejátéknak minősítettek.

Sőt, az Európai Parlament idén januárban szavazta meg a videojátékok mikrotranzakciói és loot boxai szabályozására vonatkozó jelentést. Az Adriana Maldonado López európai parlamenti képviselő által vezetett jelentés alapján az EU együtt fog dolgozni a fejlesztőkkel, a kiadókkal és a játékplatformok üzemelőivel a játékzavarok kockázatának csökkentését – melyet a manipulatív és kizsákmányoló mikrotranzakciós-loot boxos rendszerek (is) okozhatnak.

„A problémával a GVH is szembesült, ezért indítunk részletes vizsgálatokat a területen. Egyre jellemzőbb, hogy a videójátékokba kéretlen, kifejezetten a gyermekeket célzó, őket vasárlásra buzdító, befolyásoló reklámokat építenek, ami jogellenes. Hasonlóan káros gyakorlat, hogy a látszólag ingyenes videójátékokban fizetős modulokat, pénzért megvásárolható virtuális fizetőeszközöket építenek be. Ez szintén veszélyes a gyermekekre”

– írta Rigó Balázs GVH elnök a Kreatív kérdésére. Eszerint tehát egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy az előttünk álló vizsgálatok eredményei alapján Magyarországon is szabályozásra kerülhetnek a mikrotranzakciós megoldások.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Nem hallottál róluk, de a Netflix IGAZI riválisai mögött a Disney és az HBO is elbújhat

 

×