Innen szép nyerni – bár aligha van rá bármi valós esély.

A Sony főhadiszállásán valószínűleg nagy az örömködés, hiszen ha továbbra is így folytatódik az Xbox lejtmenete, mint eddig, akkor hamarosan konkurencia nélkül totálisan leuralhatják a konzolos játékpiacot. Az pedig, hogy egyetlen gyártó egyetlen terméke határozza meg a szórakoztatóipar ezen ágát, teljesen nonszensz, és nem is nagyon volt hasonlóra példa a játéktörténelem során.

A számok viszont magukért beszélnek. A Microsoft legfrissebb, 2023 első negyedévére vonatkozó eredménybeszámolójából kiderült ugyanis, hogy az Xbox összesített gépeladásai az elmúlt 3 hónap során 30%-kal csökkentek, ami azért lehet problémás, mert már az előző negyedévben, de még az ünnepi időszakban is már egyre kevesebben választották ezt a konzolt a közben szárnyaló PS5 ellenében.

Hogy ennek mi lehet az oka, azt igen könnyű megmondani: 2022-ben egyszerűen nem volt olyan játék, ami miatt érdemes lett volna beruházni egy Xboxra, míg PS5-re olyan címek jelentek meg, mint a Horizon II: Forbidden West, a Stray, a Gran Turismo 7, vagy a God of War: Ragnarök. Ezen pedig az sem segített, hogy néhány Bethesda fejlesztést Xbox-konzolexkluzívvá tettek, mint a napokon belül érkező Redfall, vagy a Starfield.

De nem mindenben ennyire sikertelenek Redmondban, az Xbox tartalom- és szolgáltatási bevételei ugyanis 3%-kal nőttek, amit nagyrészt a Game Pass sikerének köszönhetnek.

A legutóbbi ismert információk szerint (2022 január) a játékszolgáltatásnak már több mint 25 millió aktív előfizetője van – ami bár dicsérendő, de nem a konzolos oldalról jött össze ennyi. Spencer szerint az Xboxokon teljesen megtorpant az előfizetői növekedés, ezért most jobban fókuszálnak a PC-s felhasználókra. Ugyanakkor és valószínűleg épp a játékszolgáltatás miatt csökkenhettek mintegy 4%-kal a játékbevételek is.

Bár maga a Microsoft minden létező termékükkel a PC-s piac bezuhanása ellenére is busás bevételre tett szert (a bevétel 7 százalékkal, a nettó nyereség pedig 9 százalékkal nőtt), addig az Xboxnak ez az eddigi legrosszabb időszaka, amióta 2020 végén piacra dobták az újabb generációs játékgépeket, a Series X-et és a Series S-t. Hogy ennek az egyre aggasztóbb lejtmenetnek mi lesz a megállítója, azt nem tudni, de valószínűleg nem az Activision Blizzard fogna kihúzni a csávából az Xboxot, hiszen Spencerék külön ígéretet tettek arra, hogy ha végül engedélyezik az üzletet a versenyhatóságok, akkor a kiadó összes címe változatlanul meg fog jelenni minden platformra.

Pedig jelenleg az egyetlen érv egy konzol mellett az exkluzív játékkínálat lehet, amiben az Xbox egyelőre nem dúskál, sőt, sajnos azt is kijelenthetjük, hogy egyetlen előttünk és még fejlesztés alatt álló program sem olyan, ami képes lenne eladni egy Xboxot. Pedig az Xbox sikerének még a PS-tulajdonosok is örülhetnének, hiszen a pezsgő versengés miatt nem élhet vissza a Sony a helyzetével (például az árazásban), illetve minőségi játékok készítésére/finanszírozására ösztönzi a vállalatokat, melyekkel mi, játékosok csak jól járhatunk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A 6 valaha készült legjobb Star Wars játékkal hangolódunk a Jedi: Survivor megjelenésére

 

×