Drámai mértékben zuhantak a PC-s eladások, ami az egyik legnevesebb gyártót érintette a legfájdalmasabb mértékben.

Az amerikai International Data Corporation (IDC) piackutató jelentése szerint brutális mértékben bezuhant a PC-s piac 2023 első negyedévében. A jelentős visszaesés minden egyes gyártót egyaránt sújtott, amely az előző évhez képest 29 százalékos csökkentést jelent, ami 56,9 millió értékesített/leszállított számítógépet tesz ki.

Mindenki legnagyobb megdöbbenésére a legkeményebben az Apple-t érhette visszaesés, amely asztali gépcsaládjának eladásai 40,5%-kal csökkentek az előző évhez képest. A jelentés szerint ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a cupertinói gyártó az elmúlt időszakban nem fordított kellő figyelmet a az asztali gépeinek frissítésére, amely a Macbookokkal ellentétben még mindig a 2020-as M1-sorozatú system-on-chipjeit tartalmazza.

Ami a teljes PC-piacot illeti, a rangsor nem különösebben változott: a piacvezető továbbra is a Lenovo 23,9%-kal, őt követi a HP 21,5%-kal, majd következik a Dell 16,0%-os részesedéssel, utána jön az Apple 7,5%-kal, illetve sereghajtóként az Acer érkezik a 6,4%-os szeletével.

Az elemzők szerint a drámai bezuhanás a COVID-időszak utáni kereslet visszaesésének és a rossz gazdasági helyzetnek tudható be. Igaz, a mostani 59 milliós eladáshoz képest még a 2019-es és a 2018-as időszak eladásai is jobbak voltak, amikor 59,2, illetve 60,6 millió PC-t tudtak értékesíteni. Az IDC szerint ez a kedvezőtlen piac egy ideig még jellemző lesz, viszont az év végére várt gazdasági javulás valamelyest megdobhatja majd a PC eladásokat.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Játékfüggő vagy? – Így veheted észre, ha igen, és így oldhatod meg!

 

×