Olyan, kezdetben apróságnak tűnő dolgok jelezhetik előre, hogy megindultál a játékfüggőség felé vezető úton, amelyekre még gyorsan reagálhatsz.

Mivel napjainkra már felnőtt (sőt, jó eséllyel gyereket is nevel, így példát mutat) a technológia nevelte digitális generáció, simán lehet, hogy a játékfüggőség népbetegség, csak éppen nem akarunk róla tudomást venni. Miközben egy influenzánál valamivel fertőzőbb, de múló járvány (COVID) ellen az egész világ hajlandó bármit IS megtenni, még mindig tömegeket hagy hidegen a mentális egészség. Közben meg lehet, hogy magányra és depresszióra ítéltünk egy komplett generációt.

Forrás: Destinations for Teens

Légy több és dörzsöltebb a tömegnél: vedd észre a játékfüggőség jeleit, hogy kockázatmentesen, egészséges keretek között élvezd tovább a gamer életmódot. Mert

ezt is lehet normálisan csinálni, éppen úgy, mint mértékkel piálni.

Ha a szabadidődben semmi másra nem vagy hajlandó, csak a gép előtt ülni, akkor ugyanúgy függő lehetsz, mint azok, akik folyton a kocsmában lógnak. Lényeges különbség ugyanakkor, hogy a káros szenvedélyekkel kapcsolatos hirdetések, médián keresztül rád ömlő agitálások az alkoholizmus és például a dohányzás nagyobb történelmi tapasztalatai miatt mára elég jól szabályozottak. Büntetlenül senkit sem lehet piálásra vagy cigizésre buzdítani, de játékra simán, minden mennyiségben, hiszen legfeljebb korhatárral kapcsolatos korlátozások vannak. Pedig már ennek a problémának is elég gazdag szakirodalma van. A Mirror segítségével összeszedtük a szakemberek által leggyakrabban felsorolt tüneteket, és lehetséges megoldásaikat, amelyekkel időben elejét veheted, hogy elindulj a lejtőn.

A játékfüggőség figyelmeztető jelei és folyományaik:

A játék korlátoz abban, hogy más hobbikkal foglalkozz, amelyekben kivételes lehetnél, és akár karriert is csinálhatnál.

Megvonási tünetek jelentkeznek: ingerlékenység, ellenséges viselkedés, hangulatingadozás, türelmetlenség, depresszió, szorongás, düh – vagy mindez egymás után, ha nem játszhatsz, amikor épp’ szeretnél, akár csak egy rövid ideig.

Biológiai szükségletek és öngondoskodás zavara: alvás és étkezés rutinjának felborulása (álmatlanság és / vagy étkezési zavar), illetve személyes higiéniáról való gondoskodás hiánya.

Fókuszálási nehézségek és csökkenő koncentrációs képesség iskolában, vagy munkában: romló eredmények, lejtőre kerülő karrier, stb.

Eltűnő empátia: együttérzés hiányában megromlanak az egészséges társas kapcsolatok, ami elmagányosodást és komoly mentális problémákat okozhat.

A túlzott játék fizikai következményei:

Krónikus stressz szint emelkedés, ami azt eredményezheti, hogy az immunrendszered működése lassul, így nagyobb a fertőzések és megbetegedések kockázata.

Fejfájás és migrén, amit szinte lehetetlen elviselni, vagy társul hozzá egy másik addikció, a fájdalomcsillapítókra. Mivel akadályozhatja a mindennapi rutint, folyamatosan kimerült lehetsz és állandósulhat a kiégettség érzése.

Súlygyarapodás és elhízás, ami a mozgásszegény életmód egyenes következménye, ráadásul nem csak nagyobb egészségügyi gondokat, hanem fizikai és mentális egészségügyi problémákat is eredményezhet.

Ne feledd: „az ülés az új dohányzás”.

Testtartással kapcsolatos problémák, amik krónikus hátfájást, ízületi elváltozást, tartós gerincpanaszokat okozhatnak.

Kisebb-nagyobb mentális rohamok a játékok grafikái, fényei, villogásai és színei következtében. Minden roham traumát és abból eredő hosszú távú, tartós lelki sérüléseket okoz.

A játékfüggőség megelőzése és kezelése:

Először is, ha a fentebb írtak alapján érzed, hogy gáz van (akár csak kis mértékben is), akkor BESZÉLGESS! Mi rögtön olyan emberekhez fordulnánk, akik már szóvá tették neked a tünetek megjelenését az életedben. Ők lehetnek a szüleid, barátaid, vagy akár csak iskolatársaid, kollégáid, akik rendszeresen látnak, így fel tudják vázolni neked, hogy hogyan változott meg az életmódod és a viselkedésed.

Ha ilyen emberből hirtelen akár 5-6-ot is fel tudsz sorolni, akkor jó eséllyel már azt is javasolta valamelyikük, hogy kérj segítséget. Fontos: nem szégyen, ha egyedül, csupán tudatos játékidő-csökkentéssel nem érsz el eredményt. Sokan jártak már hasonló cipőben előtted, úgyhogy nem fog érte megkövezni az iskolai tanácsadó / üzemorvos, amikor megkéred, hogy irányítson szakemberhez.

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van melletted egy partner, vagy barát, aki vállalja, hogy folyamatosan támogat a kilábalás során, feltétlenül élj a lehetőséggel:

engedd, hogy elmondja az észrevételeit, vagy keresd vele együtt a megoldásokat!

A veled egy háztartásban élőktől szintén kérhetsz segítséget: állapítsatok meg közösen egy adott napszakot, amikor lehetsz játszani, netezni, social médiában szörfölni, és egyszerre kezdjétek el, majd hagyjátok abba!

Az elvonások kezeléséhez stratégia kell: iktass be minden napra állandó testmozgást és / vagy agyserkentő tevékenységet, esetleg kézimunkát igénylő hobbit! Bármi hatásos lehet, amivel el tudod terelni a figyelmed a játékról.

Vegyél igénybe szülői / rokoni / baráti felügyeletet! Szerezz a törekvésed mellé olyan embert, vagy embereket, akik értik a problémádat és hajlandóak figyelemmel kísérni, illetve merik korlátozni a játék- és képernyőidődet. Lélekben erős személyek kellenek hozzá, mert tuti, hogy kezdetben nem leszel könnyen elviselhető.

Végül, de nem utolsó sorban: N E M  A  T E  H I B Á D !

Ha észrevetted magadon a tüneteket és a javaslataink alapján úgy érzed, hogy szükséged van segítségre, szeretnék szólni, hogy nem vagy rosszabb ember bárki másnál, amiért a játékfüggőség jeleit mutatod! Nem a bűnös vagy, hanem az áldozat. Áldozata a világ digitális és adatfüggőségének, amibe tényleg bele lehet betegedni, de csak akkor, ha megadod magad. Mindegy mekkora pofont kaptál eddig a függőség miatt, fel kell állnod belőle, ahogy generációk tették meg ezt előtted, csak éppen más függőségek miatt.

Talán emlékszel (ha nem, kérdezz meg idősebb ismerőst), hogy az ezredfordulót megelőzően még a tévénézés miatt kongott a vészharang. A kereskedelmi csatornák tudatos közönségépítő stratégiáinak következtében tömegek igazították a napirendjüket ahhoz, hogy mikor kezdődik a Jóbarátok, vagy a Híradó, és egyre többen váltak függővé, egyre több rendszeres műsortól. Ma hasonló folyamatok zajlanak az online multiplayerek világában, ahol időszakosan elérhető akciókhoz, korlátozott ideig tartó eseményekhez, vagy játékidőhöz, elért pontszámhoz, megtekintett élő közvetítésekhez kötnek különböző előnyöket. Miközben a játék az életünk része (és ezzel alapjáraton nincs is baj), fontos felismerni, hogy a gyártók célja minden esetben a profitmaximalizálás, amit a minél osztatlanabb figyelem megragadásával lehet elérni. Újabb piás hasonlattal zárva: egy sörmárka is akkor keres jól, ha minél többet, minél többször fogyasztasz a termékéből.

És időnként tényleg jó berúgni a haverokkal, de ha minden nap csináljátok, az már nem buli, hanem szenvedélybetegség.

Emlékszel? Ő is megtalálta az arany középutat:

Tönkretette az életét, mégis tolja: a Stranger Things sztárja a WoW: Dragonflight-tal játszott Twitch-en

 

×