Egyre több előfizetője van a Netflixnek, de még ez sem elég: hamarosan tényleg elkezdik büntetgetni azokat, akik jogtalanul megosztják másokkal az előfizetésüket.

A Netflix ugyan elhalasztotta az egyik legmegosztóbb döntését, a jelszómegosztás büntetését, de a rendszer bevezetése elkerülhetetlen. A piacvezető streaming szolgáltató Dél-Amerikában már tavaly óta kísérletezik a módszerrel,amit idén előbb az USA-ban, majd globálisan is élesít – írta meg az AFP a vállalat keddi negyedéves beszámolója nyomán.

A streamingóriás pedig az elmúlt hónapokban igen eredményes volt, mivel a hosszúra nyúlt visszaesést követően egyre többen fizetnek elő a szolgáltatásra. Sőt, 2023 első négy hónapjában olyan sokan választották a Netflixet, amennyien még soha korábban: összesen már 232,5 millióan fizetnek, hogy elérjék a platform amúgy igen masszív film és sorozatkínálatát, ezzel pedig 1,3 milliárd dolláros profitot termeltek.

A növekedés valószínűleg az időközben bevezetett új, a meglévő csomagoknál jóval olcsóbb reklámokkal tarkított konstrukció lehet az oka, amit ár-érték arányban egyre többen vonzónak találnak. Persze hozzá kell tenni, hogy a kábeltévézés online térbe helyezése önmagában még nem elég meggyőző, a Netflixnek a jelszómegosztás büntetését is hangsúlyoznia kellett, így valószínű, hogy sokan a bajt megelőzendő váltottak maguknak jegyet rá.

A magyarok ezzel viszont egy kicsit gondban lehetnek még, hiszen az olcsó reklámos csomag idehaza nem érhető el, és egyelőre nem is nagyon hallani arról, hogy ez megváltozik. Azaz, ha a régióban, úgy pedig Magyarországon is büntetni fogják az egy előfizetés barátok közti megosztását, akkor nem lesz más opció, csak a kiszabott felár kifizetése, amit a plusz, jogosulatlan fiókokért számláznak ki – esetleg egy teljesen új előfizetés megkezdése.

A jelszómegosztás kiszűrése azonban még mindig nem tökéletes, vagy egyértelmű. Legalábbis ott, ahol kísérleteznek vele, illetve az idejekorán kiszivárgott módszer alapján még bőven lesz vele dolga a Netflixnek, ha nem akarják, hogy olyanokat is sújtsanak vele, akik amúgy rendeltetésszerűen használják a szolgáltatást. Ellenkező esetben ugyanis félő, hogy a 2023 eleji növekedés után nagyobb számban vándorolnak át valamelyik éppen fejlődő konkurenciához, ami nem csak olcsóbb, de (még) nem is veszik elő őket azért, ha másokkal közösködnek.

Természetesen a Netflix kezében még egy csomó más ütőkártya is van: nemrég bejelentették, hogy mostantól a minőségre, és nem a mennyiségre törekednek a filmjeik készítésénél, illetve egy csomó új készülő sorozatot is belengettek, köztük is a Scott Pilgrim vs. the World folytatását és egy Stranger Things spin-offot, melyek mellett olyan sikerszériák folytatódnak, mint a The Witcher, a Wednesday, vagy az Arcane.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A Gollam játék akkora vicc, hogy már a szinkront is külön DLC-vel kell megvenni hozzá

 

×