A Netflix végre stratégiát vált, és mostantól a mennyiség helyett a minőségre törekszik.

Aki követi a Leeten a havi Netflix tartalomjegyzékünket, melyekben rendre kilistázzuk az új érkező tartalmakat, az jól tudhatja, hogy a népszerű streaming szolgáltató eddig mennyiségi, és nem minőségi alapon nevezheti magát piacelsőnek.

A kínálatba szinte minden hónapban több tucatnyi új film és sorozat kerül, melyek többsége még a gyenge közepesnél is pocsékabb. Így sokuk már a második évadot vagy részt sem nagyon éli meg. Persze sok lúd disznót győz, és olykor-olykor be is tudnak találni a tutiba, de messzebb állva a képernyőtől hamar láthatjuk, hogy ez a fajta tartalomgyártási stratégia nettó anyagi csődbe vezet.

Ezért a Netflix vezetősége most legalább a filmgyártást átgondolta, és arra jutott, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan.

A Bloomberg szerint a vállalat teljesen átszervezi a filmes részleget, ami ezután inkább kevesebb, de jobb filmeket kell  szállítsoz az eddigi több, de középszerűnél. Ez utóbbit alátámasztandó még ki is számolták, hogy a Netflix az elmúlt két évben hetente legalább egy új saját gyártású filmmel rukkolt elő, vagyis évente több mint 50, jellemzően középszer filmet okádtak ki magukból a stúdiók.

A portál szerint az átszervezés leginkább az alacsony és a közepes költségvetésű filmeket gyártó stúdiókat fogja érinteni, melyeket összevonnak. A kettő 30 és 50 milliós filmenkénti büdzséje szintén összevonódik, így a fúzióból létrejött új Netflix stúdió 80 millió dollárból kell kigazdálkodjon egyetlen egészestés filmet. Ez persze azt jelenti, hogy a megszokottnál kevesebb, konkrétan feleannyi film fog a kínálatba érkezni, azok viszont minőségben jobbak kell legyenek.

A stúdióösszevonásokkal együtt viszont leépítések is lesznek: a standup és az eredeti dokumentumfilmek részlegének vezetője, Lisa Nishimura 15 év után búcsúzik a cégtől, de Ian Bricke, a filmes csoport egyik alelnöke szintén több mint egy évtized után távozik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Visszatér a Power Rangers – Íme az összes film és sorozat, ami áprilisban jön a Netflixre

 

×