Ismertek a legfrissebb adatok.

A tavalyi év közepén pozitív hírek érkeztek a videókártyák árcsökkenésével kapcsolatban. A kínai belpiac gyakorlatilag összeomlott, jóval a gyártó által javasolt árak alatt kell értékesíteni az új példányokat is, a használt egységekről nem is beszélve. Európában és Amerikában nem ennyire drasztikus a helyzet, de folyamatosan kedvezőbb árcédulákat olvashattunk le az eddig hónapok során. Az egyre emelkedő energiaárak mellett bányászni sem igazán éri meg, szeptember közepén pedig az Ethereum is új modellre állt át.

TechSpot csapata ezúttal ismét megvizsgálta az árakat, a Newegg weboldalának segítségével. 2021 márciusa óta figyelik ilyen szempontból is az árak alakulását, így szépen követhető a trendek alakulása. Az amerikai árak nem feltétlenül felelnek meg az európainak, ám az arányuk hasonló szokott lenni, így ez sem jelenthet problémát. Hazánk helyzetét némileg megnehezíti a jelenlegi euró és dollárárfolyam, ám szerencsére Magyarországon is egyre barátibb áron vehetünk videókártyákat.

Nézzük is, hogy miként alakultak a videókártyák árai 2023 márciusára.

Nvidia

A 2021-es téli időszakban volt egy enyhe emelkedés, ám azóta gyakorlatilag minden Nvidia kártya ára szépen lassan csökkent. Minél drágább egy VGA, annál látványosabb a zuhanás, elég csak az RTX 3090 vonalára ránézni.

Két fontos dolgot tudunk leolvasni a friss táblázatról. Az egyik, hogy az árcsökkenés szeptember után gyakorlatilag megállt Nvidia fronton, sőt pár százalékkal emelkedtek is az árak. Remek kérdés, hogy miért történhetett ez, nagy eséllyel a most leolvasható árcédulákat tekinthetjük “normalizálódott”-nak, így ennél lejjebb már nem igen fognak menni a kártyák, míg meg nem érkeznek az olcsóbb RTX 40 példányok. Az is jól látható, hogy az Nvidia kezdi kivezetni az amerikai piacról az RTX 30-as kártyákat, egyre több példányt már be sem lehet szerezni. Az európai régió sem ússza meg, márciusban szépen lassan a hivatalos boltból is eltávolítják a „Founders” RTX 30 változatokat. Márciusra körülbelül 2%-os csökkenést olvashatunk le, ám ez már nem túl biztató, de legalább nem is emelkedtek. 

AMD

Az AMD-nél nincs szó (fél)hivatalos árvágásról, mint az Nvidia kártyák esetében, de a trend itt is azonos. Sőt, rengeteg esetben már hazánkban is az MSRP ár alatt vásárolhatunk meg néhány kártyát, a használtpiacról nem is beszélve. Nézzük is, hogy ez meglátszódik-e az Newegges árakon.

A számok továbbra is azt mutatják, hogy AMD oldalról valóban kedvezőbben alakultak az árak. A felsőkategóriában is már egyre nagyobb zuhanásokat olvashatunk le, 2023 márciusára 150-200 dolláros esést is megfigyelhetünk. Az AMD árcsökkentése átlagfelhasználói oldalról barátságosabb lehet, hiszen az alsóbb modellek már az ajánlott ár alá zuhantak, így a budget kategória abszolút nyertesei lehetnek. A zuhanás itt is megállni látszott decemberben, de az emelkedés itt is elmaradt szerencsére. A teljes képet nézve még mindig a vörös óriás számíthat sokkal jobb vételnek, ha nem annyira fontos a Ray Tracing. Márciusra azonban a vörös óriás is megtorpant, szépen látható a legfrissebb grafikonokból. 

Konklúzió

A fenti grafikonokból úgy tűnik, hogy márciusra  némileg megtorpant a korábban megszokott, folyamatos csökkenés, ezúttal azonban emelkedést nem tapasztaltunk. A hazai árak is hasonló arányban alakulnak, ám a szokásos “USA vs. EU” felár mellett Magyarországon a javuló, de továbbra sem túl kedvező euró/dollárárfolyam is beleszól a történetbe.

Friss hirdetés – 2023.03.19

A használtpiac azonban egyre jobb vételnek tűnik. Már 140 ezer forint környékén is kifoghatunk egy-egy RTX 3070 példányt, míg 2022 végén ez inkább a 150-160 ezer forintos ársáv volt. Remélhetőleg 2023 tavaszán kedvezően alakulnak akár az új, akár a használtpiaci árak. A gyártóknak lassan lépniük kell, hiszen nem igazán éri meg újonnan vásárolni a korábbi generációkat (sem), egyre nagyobb a szakadék. Az Intel nincs túl rég a piacon, de lassan az ő grafikonjaikat is érdemes lehet majd megnézni. Ők inkább az alsó(bb) kategóriában versenyeznek, kifejezetten sokat faragtak az árakból 2023 első felében.

Az Intel tényleg agresszívan áraz:

Tovább nyesi az árakat az Intel – Lassan kötelező tőlük venni a videókártyát?

×