Az Ethereum GPU-val történő bányászata a „The Merge” bevezetésével véget ért.

Talán minden gamer egyetért abban, hogy a videokártyáknak sokkal jobb helye lenne nálunk, pörgetve a legújabb címeket. Az utóbbi években azonban a kriptovaluta-bányászok minden kártyát igyekeztek felvásárolni, így szép kis készlethiány alakult ki. Most azonban fordulóponthoz érkeztünk.

Az Ethereum régóta ígért terve, hogy megszűnik a GPU-val történő bányászat, megvalósult.

Kép: Cryptofalka

Csütörtökön kora reggel a kriptovaluta teljesen átállt a „Proof of Stake” algoritmusra, ami véget vetett az Ethereum hagyományos bányászati modelljének.

„A második legnagyobb kriptovaluta (a belefektetett pénzt mennyisége alapján) átállt egy energiatakarékosabb hálózatra, amiben már nem kell rengeteg drága videokártyával, egyre dráguló árammal bányászni, termelni a coint. Mostantól lekötéssel (mint a bankban) lehet kamatokat szerezni, illetve a coin folyamatos deflációjával, mennyiségének folyamatos „égetésével”, mesterséges csökkentésével hosszú távon lesz fenntartható az árszintje és annyak folyamatos növekedése” – magyarázza Nemes Dávid, szakértő.

A „The Merge” elnevezésű átállás azt jelenti, hogy az Ethereum immár 99,95%-kal csökkentette energiafogyasztási igényeit. Ez azt is jelenti, hogy a kriptovaluta-bányászok többé nem használhatják a videokártyákat az Ethereum generálására. Ehelyett másik bányászható virtuális pénznemet kell keresniük, vagy szépen eladják a videokártyákat.

Az Ethereum egyébként évek óta beszél a GPU-alapú bányászat fokozatos megszüntetéséről. A téma azonban tavaly került rivaldafénybe, a GPU-hiány közepette. A kriptovaluta-bányászok grafikus kártyákat halmoztak fel, ami megnehezítette az átlagfogyasztók és a gamerek helyzetét.

Az Ethereum terve, hogy fokozatosan leállítja a bányászatot, valószínűleg arra késztette a bányászokat, hogy felhagyjanak a kártyavásárlással. Most egy-egy RTX 3090 az eBay-en 800-900 dollárért megy, vagyis az eredeti ár körülbelül feléért. Az Ethereum sikeres átállása az új rendszerre minden bizonnyal jó hír mindenkinek, aki aggódik amiatt, hogy a bányászok az új generációs kártyákat is felvásárolják.

Ezt láttad már?

Most már hivatalos – Ekkor leplezi le az új kártyákat az Nvidia

 

https://leet.hu/iskolakezdes/

×