Pár hónapja még erős felárakról beszélhettünk.

Az Ethereum és Bitcoin árfolyamok bezuhanása után nem sokkal egyre több olyan információ érkezett Kínából, hogy a volt bányászok elkezdték kiszórni a feleslegessé vált kártyákat a használtpiacra. Akkor is meglehetősen kedvező árakról lehetett hallani, ám még így is hozták az ajánlott fogyasztói ár (MSRP) szintet, így korai volt az öröm. Úgy tűnik azonban, hogy július első hetére valóban drasztikusan bezuhantak az árak.

Nézzük is, hogy milyen adatokat jelentettek a Kínai oldalak!

A kínai árak alakulása

A rengeteg kínai karakter ellenére is érthető a táblázat, az első és az utolsó előtti oszlopok a leglényegesebbek. Jól látható, mindegyik kártya mellett mínusz előjelű százalékot olvashatunk le. Ez azonban nem a korábbi, emelt árhoz képest viszonyított csökkenés, hanem a gyártók által javasolt, MSRP értékekhez képesti differencia. Olyan szinten telítődött a piac a videókártyákkal, hogy az elektronikai boltok kénytelenek akár 20-30 százalékkal a javasolt ár alatt eladni a teljesen új VGA-kat.

Pár hónapja annak is örülhettünk, hogy már „csak” pár tízezer forintos felárakkal találkozunk. Azóta szerencsére nagyot fordult a helyzet, érdemes vizsgálni a kínai piacot, hiszen, ha az arányok nem is egyeznek meg teljes mértékben, kiváló előrejelzéssel szolgálhatnak a nemzetközi helyzet alakulására is. Szerencsére már Európában és hazánkban is egyre kellemesebb árcédulákkal találkozhatunk, ám ilyen mértékű zuhanást még nem olvashatunk le.

Forrás: Videocardz

Hol tart most a Musk-Twitter saga? – Így omlik össze az évtized üzlete

https://leet.hu/hutes/

×