Technológiai csoda történt, vagy van rá valami ésszerű magyarázat?

Egy egészen érdekes videó kezdetett el terjengeni TikTokon, amiben egy Patty_pp nevű felhasználó mutatott egy lakástűzben totálkárosnak tűnő, brutálisan megégett-megolvadt PlayStation 5-öt, ami csodával határos módon túlélte szörnyű balesetet.

A konzol állapotát látva azért nem olyan meglepő, hogy sokan azonnal kételkedni kezdtek az eset valóságtartamában, mondván, hogy egy gép, ami így néz ki, egészen biztosan nem lehet működőképes. A legtöbben úgy gondolják, hogy egy átverés, egy hoax az egész, hiszen a videón is felbukkan a trapa masina mellett egy tökéletes PS5 is, és csak annak a képét láthatjuk.

@patty_pp

Best sony add ive seen so far #sony #PS5 #housefire

♬ original sound – Parker Wright

Az azonnali kételkedés mindenképp egy jó dolog, nem is érdemes mindig mindent bekajálni, amit az interneten lát az ember. Ugyanakkor egyáltalán nem lehetetlen, hogy egy elektronikai kütyü túléljen egy tűzesetet. 2021-ben például hasonló körülményekben megsérült RTX 2070-be sikerült életet lehelni, de a játéktörténelemben még olyan is megesett, hogy egy GameBoy élt túl egy kegyetlen bombázást. Szóval nem olyan biztos, hogy a fent látott videó kamu.

Jól látható például, hogy a kontroller a sérült PS5-be van bedugva, de a sasszeműek a bekapcsolt állapotot jelző kék fényt is kiszúrhatják, ami szintén azt bizonyítja, hogy a konzol működésképes lehet. Ez persze még nem bizonyítja, hogy a képernyőn látott menü ehhez a masinához tartozik, hiszen hiába lehet mondjuk elindítani a gépet, ha a HDMI-kimenet a hő hatására megsérült.

Mivel a videó készítője több kételkedő visszajelzést kapott, úgy döntött, hogy megpróbálja bizonyítani a dolgot. Egy újabb videóban már teljesen kihúzta az ép PS5-öt, és csak a burkolatától megszabadított (ez fontos) sérült van áram alatt a tévéhez kötve. Ez alapján pedig már egyre biztosabb, hogy a PS5 valóban túlélt egy lakástüzet.

@patty_pp

Replying to @lincoln.carter i told yall i wasnt lying 😤

♬ original sound – Parker Wright

De hogyan lehetséges ez?

Nos, ebben nincs semmi trükk vagy csalás, hisz a gyártók eleve ellenállónak tervezik a gépeiket. A külső borítás konkrétan azt a célt szolgálja, hogy a konzol belseje, ergo a lényege ne sérüljön mondjuk egy leeséstől, vagy más külső hatásoktól. Egy csákánnyal mondjuk nem esnék neki, de bizonyos fokig egészen hatékonyan látja el a feladatát.

Az utolsó előtti bástya a belső borítás, ami bár extra védelmi vonalként szolgál, ezzel együtt bizonyos mértékig hőállónak is kell lennie. Egy konzol belsejében ugyanis egészen meleg tud ám lenni, és csak azért nem olvad szét minden benne egy idő után, mert ellenállóbb anyagokból készülnek. Jó, nyilván a hűtés is besegít, de ettől függetlenül a belső borításnak és a konzol belső szerveinek bizonyos fokig állnia kell a sarat.

Persze, ha sokáig van kitéve közvetlen lángnak, akkor előbb utóbb megadja magát, viszont ha a tűz intenzitása nem olyan magas, és időben el tudják oltani, akkor hiába deformálódik el látványosan a külső, a konzol, esetünkben a PS5 belseje viszonylag sértetlen maradhat.

A Sony valószínűleg jó minőségű anyagokat használ a PS5 összeállításához, melyek láthatólag extrém körülmények között is – egy ideig – képesek lehetnek megóvni a játékgépet. Ugyanakkor senkinek nem javasolnám, hogy egy ennyire megrongálódott gépet egyáltalán a konnektorba dugjon, mivel nem tudhatjuk, hogy milyen mértékben és hol sérült még meg, ezért a használata fokozottan balesetveszélyes lehet.

Ezt is olvasd el:

30 év alatt miért nem készült még sorozat a világ egyik legjobb képregényéből?

 

×