A gamereknek is mutat újat! - Ezekben tér el a The Last of Us sorozat a játéktól

Bár a The Last of Us sorozat sokszor képről képre adaptálja a játék történetét, néhol kénytelenek voltak változtatni az eredeti cselekményén, vagy a karaktereken, hogy azok jobban passzoljanak a kevésbé interaktív médiumhoz. Szerencsére viszont ezekkel csak még jobban elmélyítik a gomba-apokalipszis sújtotta alternatív világot, így azoknak is mesél valami újat, akik többször bejárták már a játék minden egyes szegletét.

0
 

Bár a The Last of Us sorozat sokszor képről képre adaptálja a játék történetét, néhol kénytelenek voltak változtatni az eredeti cselekményén, vagy a karaktereken, hogy azok jobban passzoljanak a kevésbé interaktív médiumhoz. Szerencsére viszont ezekkel csak még jobban elmélyítik a gomba-apokalipszis sújtotta alternatív világot, így azoknak is mesél valami újat, akik többször bejárták már a játék minden egyes szegletét.

Gombaspórák? Sosem hallottam még róla.

A Naughty Dog a parazitagomba-járványt a téma szakértőinek bevonásával próbálták a lehető legélethűbbé tenni, ezért a játékban a cordycepts pontosan úgy terjed, mint a valóságban: spórákkal és harapással. A történet során többször voltak olyan jelenetek, amikor Joelnek gázmaszkot kellett húznia, hogy ne lélegezze be a halálos, tomboló hullabábbá alakító gombaspórát, de az is nagyon fontos volt – és lesz majd később, hogy Ellie-nek ugyanettől nem kell tartania.

A sorozatban azonban ezt némileg át kellett alakítani, ugyanis Neil Druckmann szerint nem nézett volna ki jól, ha a színészek arcát folyton egy maszkkal takarják el. A spórákat tehát kreatív (és nem tudományos) okokból kellett elengedni, így az HBO adaptációjában harapás és szájból előbúvó gusztustalan indák útján kerül a testbe a kórokozó. Ettől viszont nem kevésbé lesz tudománytalan, ugyanis számos hasonlóan gyilkos gombafaj létezik, amely ilyen módon jut be a gazdatest szervezetébe.

Erről egyébként a The Last of Us cordycepts-variánsának valóságosságát taglaló cikkünkben olvashatsz részletesebben, amiben azt is megvizsgáltuk, hogy mekkora esély van rá, hogy a való életben is megjelenjen egy ilyen parazitagomba.

Sarah

#tlouhboedit from this machine slays dragons

2013-ban egészen fantasztikusnak számított a The Last of Us nyitánya, amiben egy rövid ideig csupán, de a főhős lányát, Sarah-t lehetett irányítani a gomba-járvány kitörésekor. A prológus azonban nagyon rövid volt, mindösszesen kb. 15 perc, és ennek is csak a felében lehetett szerencsénk a fiatal, de azonnal megszerethető lányhoz. A fejlesztőknek viszont ott volt a kezében a játék, mint médium adta interaktivitás lehetősége, így a karaktert úgy ismertették meg a játékosokkal, hogy keresztül-kasul bejárhatták vele a személyes cuccaival teli szobáját.

Mivel a filmekben és a sorozatokban ez nem adott, Druckmannék ezt kompenzálandóan úgy döntöttek, hogy Sarah-t az adaptációban egy picit többet fogják szerepeltetni. A sorozatban láthatjuk a lányt az iskolában, látjuk hogyan javíttatja meg Joel óráját, illetve két sütés között még picit tanulni is. Sőt, az operatőrök nagyon ügyesen az ő szemszögéből próbálták mutatni az eseményeket is, ezzel igazodva az eredetihez. Így pedig nem csak az arányokat teszik rendbe, de jelentősen kibővítik a karaktert is, akit így talán még fájdalmasabb lesz elveszíteni.

Időeltolódás

A játék eredeti története szerint a gomba-apokalipszis 2013-ban tört ki, amikor Joel 32 éves volt. Bizony, elég fiatalon vállalt gyereket, de a körülményekhez képest egészen jól helyt állt. Ezt láthattuk a prológusban, ami után 20 évet ugrunk az időben. Nem nehéz kimatekozni, hogy Joel és Ellie 2033-ban találkoznak, bár ez azért is részletkérdés csupán, mert az idő tulajdonképpen teljesen megállt 2013-ban, ha épp nem visszakezdett el pörögni.

Ehhez képest a sorozatban valamiért 2003-ból indítunk, ekkor történik a globális katasztrófa, és ekkor próbál Joel a családjával kimenekülni az összeomló városból. Ellie leszállításának feladatát szintén 20 évvel később kapja, ami azt jelenti, hogy a sorozat cselekménye 2023-ban, azaz pont idén játszódik. Hogy az alkotók éppenséggel miért változtattak az éveken, az nem egészen világos, de elképzelhetőnek tartom, hogy szimplán csak „ilyen lenne a világunk ma, ha…” illusztrációval szerettek volna élni.

Külön érdekesség, hogy Joel életkorát is megváltoztatták. Az HBO adaptációjában a megkeseredett antihőst 36 éves korában éri a világvége, azaz 56 évesen kell átvigye Amerika egy átellenes pontjába az értékes „szállítmányt”. De ahogyan a játékban, úgy itt is kifejezetten jól tartja magát az öreg.

Tess és Joel

A játékban Tess Servopoulos nem más, mint Joel egy régi csempésztársa, ha úgy tetszik munkatársak, de ennyi, és nem több. Tess-szel viszonylag sokáig lesz leszerencsénk kalandozni és rosszfiúkra lövöldözni, így sokkal jobban átjöhet az „életem is rábíznám” érzés, ami a játékban alapvetően meghatározza a páros egymáshoz való viszonyát.

Azonban a sorozat másabb ütemben halad a történetben, mint a játék, így Tess és Joel kapcsolatát is kénytelenek voltak picit átírni. Ugyan nem teljesen egyértelmű a dolog, mivel nem állnak meg úton-útfélen romantikázni, de nagyon valószínű, hogy Joel és Tess között több van, mint szoros munkakapcsolat.

SPOILER: Ezzel egyébként még jobban dramatizálják Tess sorsát, illetve Joel lelki vívódását, ami talán így sokkal jobban is működik, mint a videojátékban.

Tommy Miller szerepe

Joel testvére, Tommy, bár elsőre nem tűnik hangsúlyos vagy fontos karakternek, valójában az egyik kulcsfigurája az eseményeknek. Bár a játékban nem sokat tudunk meg a fiatal Tommy-ról, hogy mit csinált a gomba-apokalipszis előtt, de a történet egy pontján is csak amolyan útbaigazítóként, na meg Joel árnyalása miatt bukkan fel. Tommy a második játékban, úgy a sorozat második évadjával lép majd nagyot előre, ezt azonban 2013-ban még maguk a fejlesztők sem tudhatták.

Nem úgy, mint most, így a sorozatban jobban bemutatják nekünk a fiatalabbik Millert, aki igen közel áll a bátyjához. Láthatjuk, amikor meglátogatja Sarah-t és Joelt, ahogyan arra is fény derült, hogy Joel miért lógott el a születésnapja éjszakáján: éppen Tommy-t hozta ki a börtönből, akit egy kocsmai verekedés miatt vittek be. Sőt, még azt is megtudjuk Tommy-ról, hogy korábban katona volt, ezért is van nála fegyver, és ezért is tudja azt használni.

Bár a játék szerint Tommy nem kicsit orrolt meg Joel világvége utáni kétes ügyei miatt, és ugyan a sorozatban is van köztük egy konfliktus, de nagyon is jóban vannak. Sőt, alkalomadtán még szoktak is beszélni, ellenben a játékkal, amiben több évig szinte semmit sem tudtak egymásról. Aztán jött az aggasztó rádiócsend, így Joel részben ezért, a testvéri aggódás miatt ment bele, hogy leszállítja Ellie-t.

1960, 1970, 1980

De nem Tommy az egyetlen, aki aktívan tartja a kapcsolatot Joellel. Már a legelső epizódból kiderül, hogy Bill és Frank rádión keresztül tájékoztatja csempészt a legfrissebb eseményekről. Ezt azonban rejtjelezve, kódolt üzenetek formájában teszik, méghozzá kifejezetten egyszerű, de annál okosabb módon: különböző korokból származó dalokat játszanak le neki a rádióban.

Az 1960-as évek slágerei azt a minden rendben, semmi új nincs a nap alatt, az 1970-es évekbeli nótákkal az új készleteket, míg az 1980-as években született muzsikák mint egy SOS-üzenet, a nagy bajt jelzik. Az első rész végén egyébként a Depeche Mode – Never Let Me Down Again száma hallható, ami a 80-as években szerepelt a slágerlistákon, vagyis valamilyen komoly baj történt Billel és Frankkel.

Ezzel szemben a játékokban Joel csak évek múlva találkozik a régi cimborájával, Billel, amikor Jacksonban hirtelen égető szüksége lesz egy működő autóra. Ha engem kérdezel, akkor szerintem ez is sokkal jobban működik a sorozatban – de várj csak, majd meglátod a harmadik epizódban!

Új karakterek és a cordycepts árnyalása

Az egyik legérdekesebb újdonság rögtön az első rész legelején látható, amikor egy 1960-as évekbeli tévéműsorban két járványügyi szakértő beszél egy lehetséges súlyos lefolyású járvány felbukkanásáról, amikor az egyikük nemes egyszerűséggel bejelenti, hogy a gombáktól bizony jobban kellene tartanunk. Ezzel pedig olyan kurrens kontextust adtak a világot romba döntő parazitagombának, ami a játékból hiányzott.

Aztán ott vannak a teljesen új mellékszereplők is, mint Marlene jobbkeze, Kim, vagy a bostoni QZ rádiótávíró, illetve a FEDRA-őr Lee is, akivel Joel néha-néha nyélbe üt egy üzletet. Utóbbinak egyébként a játékok egyik legviccesebb jelenetét köszönhetük, amit bár kissé átalakítottak, de sokkal emberibb lett tőle a The Last of Us világa.

Másik érdekes változtatás a játékokhoz képest Sarah és Joel szomszédjai: a játékban egy Jimmy Cooper nevű férfi lakik mellettük, vele, vagyis a gombafertőzött testével találkozhatunk is rögtön az első 15 percben, amikor beront Joelék házába. A sorozatban azonban egy aranyos idős pár, Connie és Danny Adler élnek a szomszédjukban, akikkel viszonylag közeli, baráti a viszonyuk. Később azonban ők sem ússzák meg a dolgot: Connie nagyon öreg anyukája, Nana mindkettőjüket megharapja, így ők Jimmy-hez hasonlóan nem élik meg a másnapot.

Az első részben talán ezek voltak a legfontosabb változtatások a játékhoz képest, melyek nemhogy elvesznek, de igen sokat hozzáadnak a The Last of Us világához. Az ilyen és ehhez hasonló változtatásokból valószínűleg lesz még néhány az évad további részeiben, így még a legnagyobb rajongóknak is képes lesz valami újat mesélni.

A The Last of Us-sorozatot az HBO Maxon lehet nézni, az újabb részek pedig hetente érkeznek. A közel másfél órás nyitóepizód már elérhető, a második pedig január 22-én érkezik.

Ha az is érdekel, hogy miben hasonlít a sorozat és a játék:

Elképesztő játékhűség! – Így fest egymás mellett a The Last of Us sorozat és a játék

 

×