Bár még nagyon messze a vége, de talán már kijelenthetjük, hogy valóban ez lett minden idők legjobb videojáték-adaptációja.

A The Last of Us adaptálása olyan szempontból könnyű lehetett, hogy már maga a 2013-as videojáték is olyan, mintha egy film vagy sorozat lenne, de ettől függetlenül semmiképp sem volt egy hálás feladat.

Jól tudjuk, hogy a játék hangos ultrái sokszor még a legapróbb dolgok miatt is képesek kereszteshadjáratot vívni az adaptálást végző alkotókkal és vállalattal szemben, és mivel a The Last of Us minden idők egyik legnevesebb, legnívósabb és legimádottabb játéka, benne volt a pakliban egy nagyobb hiszti. Sőt, igazából már a sorozat január 16-i premierjét megelőző nem egy teljes évben azon voltak kiakadva a legelvetemültebbek, hogy

  • miért színes bőrű színésznő játssza Joel lányát, Sarah-t,
  • illetve miért a játékbeli Ellie-re még csak hunyorítva sem hasonlító Bella Ramsey kapta a szerepét?!

Volt nagy haddelhad, de a Csernobilról (is) ismeretes Craig Mazin, illetve a játékok író-rendezője Neil Druckmann kitartottak az alkotói szabadság ezen döntései mellett. Milyen jól is tették, ugyanis mint az első részből azonnal nyilvánvalóvá válik, a változtatások nemhogy nem vesznek el semmit az eredetiből, de szépen tovább is mélyítik annak világát. Ja, és Nico Parker és Bella Ramsey is kiválóan alakítják a rájuk bízott karaktereket.

A többség be is fogta.

Látván, hogy Mazin és Druckmann mekkora műgonddal, sokszor szó szerint képkockáról képkockára emelték át az új médiumba a játék cselekményét, mindenki elégedetten bólogatott, vagy épp hevesen a képernyőre szegezve mutatóujját fejezte ki csodálatát. Sokan talán még a kontroller után is nyúlhattak, annyira megdöbbentő a hasonlóság a sorozat és a játék között, ha pedig hihetünk az évadkritikáknak, akkor nemcsak a nyitány, hanem az összes hátralévő epizód is hasonló érzéseket fog kiváltani.

Mármint a játékosokból. Azok a nézők viszont, akik nem játszanak videojátékokkal, és még a The Last of Us-ról sem hallottak, egy kiváló és nagyon is életszerű poszt-apokaliptikus horror-kalandsorozatot izgulhatnak végig. Sőt, mivel a történet nem egészen két évvel ezelőtt folytatódott, sanszos, hogy a The Last of Us Part II átvezetőinek nézettsége hamarosan drámaian meg fognak ugrani a YouTube-on.

Talán még olyan is lesz egy kicsit, mintha a sorozat folytatódna, ami mint mondottam, sokszor döbbenetesen hasonlít a játékra. Ezt demonstrálandó az Ultimate Gamerz nevű csatorna készített is egy összehasonlító videót, amelyben egymás mellé teszi a két The Last of Us-t. Bár összetéveszteni nem fogjuk a kettőt, egészen elképesztő, hogy a 10 évvel ezelőtti videojátékban látott jelenetek ebben a formában is tökéletesen működnek.

Aztán ki tudja, lehet, hogy az utolsó epizód után megugrik majd a PS4-PS5, illetve a The Last of Us-játékok eladása.

A The Last of Us-sorozatot az HBO Maxon lehet nézni, az újabb részek pedig hetente érkeznek. A közel másfél órás nyitóepizód már nézhető, a második pedig január 22-én érkezik.

Ezt is érdemes elolvasnod:

A valóságban is megtörténhet a The Last of Us gomba-apokalipszise?

 

×