Ambivalens érzésekkel indulunk neki 2023-nak.

Most, hogy elérkeztünk a karácsonyi időszakhoz, ideje számot vetni az év hardvereiről. A héten ezt több kategóriában is megtesszük majd, köztük processzorokkal, videokártyákkal vagy épp perifériákkal. Idén már nem várhatunk több bejelentést, ám a január kimondottan izgalmas lehet majd a tech-rajongók számára. Bár a “legjobb” szót általában a legerősebb komponensekre használják, ennél tágabban is értelmezhetjük.

A bejegyzésben átvesszük a klasszikus értelemben vett legerősebb videókártyát, de azt is megvizsgáljuk, hogy melyik rendelkezik jelenleg a legjobb ár-érték aránnyal. Az sem marad titokban, hogy mely gyártóra lehet érdemes kiemelten odafigyelni a jövőben. Fontos kiemelni, hogy a személyi számítógépekbe szánt egységek szerepelnek csak a bejegyzésben.

Nézzük is 2022 említésre méltó videókártyáit!

A legerősebb videókártya

Ha a legjobb videókártya után kutatunk, akkor bizony érdemes olyan oldalt felkeresünk, mely kiterjedt és évek óta bejáratott benchmark rendszerrel rendelkezik. Ahogy a processzorok esetén, úgy a videókártyáknál is a TechPowerUP és a Tomshardware lehet kiváló kiindulópont.

Hamar leolvashatjuk, hogy a több játékot és felhasználási módot számításba vevő mérések során az Nvidia egyik egysége került a dobogó első helyére. Ez pedig nem más, mint az RTX 4090. A hazánkban egymillió forint környékén futó videókártya az abszolút csúcs jelenleg. Ray-Tracingben is verhetetlen, de semmilyen más felhasználási módban sem akadt legyőzőre. Az AMD az RX 7900 XT(X) szériával egyértelműen az RTX 4080-at célozta, így bizony hosszú ideig megőrizheti első helyét.

Hogyé’ az FPS? & Ár-érték

Ezen a kategórián is lehetne vitatkozni. Ha a Ray Tracinget számításba vesszük, akkor bizony az AMD kártyák elvéreznek. Amennyiben a realitás talaján szeretnénk maradni, akkor azonban nem a valós idejű sugárkövetés lesz a húzófaktor, ha a legjobb ár-értékkel rendelkező videókártyákat keresi valaki. Ennél a kategóriánál jól jöhet a TechPowerUP „Cost per Frame” táblázata, mely azt mutatja meg, hogy mennyi dollárt kell kicsengetünk egyetlen egy képkockáért, amit kisajtolt magából az adott egység a tesztjeiken.

Jól leolvasható a fenti képről, hogy ezt a kategóriát továbbra is az RX 6600 XT uralja. Egyedül az RX 5700 XT tudta megelőzni az elmúlt években, ám az már egy 2019-es konstrukció. Az RTX 6600 XT egyébként általános ár-érték arányban is kiváló kártya, így azt a díjat is odaítélhetjük neki.

Akikre érdemes lesz odafigyelni

A két óriáscég mellé idén egy harmadik szereplő is becsatlakozott. Az Intel nem akart világuralomra törni az ARC első szériájával, az Alchemisttel. Már a kezdeti időszakban lehetett tudni, hogy a legerősebb egységük is jó esetben az RTX 3060 és 3060 Ti közé érkezhet csak nyers erőben. Ezt sikerült is hoznia a kék gyártónak, mindezt úgy, hogy a több címet is felvonultató TechPowerUP tesztben jó pár játéknál gyengébb teljesítményt hozott a kezdetleges drivereknek köszönhetően.

Az elmúlt hónapokban szinte minden héten érkezett új driver az ARC A770 kártyákhoz, mérhető FPS javulásokat hozva. Érdemes lesz tehát odafigyelni az Intelre az elkövetkezendő időszakban, a következő generációk már komolyan veszélyeztethetik majd az AMD és Nvidia egyeduralmát.

Visszatekintés

Felemás érzéseket hozott 2022 videókártyás fronton. 2022-ben valamennyire normalizálódott a piac, kezdünk kilábalni a koronavírus, chiphiány és kriptobányászat szentháromsága okozta áremelkedésből. A hazai helyzetnek nem tesz jót az euró- és dollárárfolyam, így az új példányokat még mindig jóval az ajánlott fogyasztói árak felett találhatjuk meg Magyarországon.

A használtpiacon azonban igazán kiváló vételekre is akadhatunk, nagy részük valószínűleg bányászrigben is megfordult, ám ez nem feltétlenül olyan nagy baj. Fájó pont lehet, hogy az Nvidia pofátlan módon, a már felvert árakat figyelembe véve pozícionálta legújabb modelljeit, míg az AMD itt is a földön tudott maradni. Az Intel végre megérkezett, ám ahogy fentebb is említettük, hosszú út áll még előttük. Szomorú hír, hogy az ikonikus EVGA egy ideig biztosan nem gyárt már több (Nvidia) videókártyát, úgy ítélték meg, hogy az óriáscég nem tisztelte eléggé a partnereiket.

Ha a technikai részt vizsgáljuk, akkor ár-érték arányban egyértelműen az AMD viszi a pálmát, beszéljünk bármelyik teljesítménykategóriáról. Egyedül akkor állhat nyerésre az Nvidia, ha a Ray Tracing vagy épp a szoftveres körítés is fontos a vevők számára. Én is az Nvidia mellett tettem le a voksomat az idei vásárlásnál, hiába tudtam volna kisajtolni AMD kártyából több FPS-t azonos pénzért. Számomra a az évek óta bevált és bejáratott Shadowplay és a többi szoftveres környezet volt a döntő tényező, ezért hajlandó voltam felárat is fizetni. 2023-ban végre érkezhetnek az újgenerációs, de gyengébb kártyák, melyeket már jóval több gépben megtalálhatunk majd. Reméljük az árverseny is beindul, mely szintén a felhasználóknak kedvezhet.

Az ár-érték bajnoktól a csúcstechnológiáig – Ezek 2022 kedvenc perifériái

×