Ideje visszatekintenünk az elmúlt 12 hónapra.

Most, hogy elérkeztünk a karácsonyi időszakhoz, ideje számot vetni az év hardvereiről. A héten ezt több kategóriában is megtesszük majd, köztük processzorokkal, videokártyákkal vagy épp perifériákkal. Idén már nem várhatunk több bejelentést, ám a január kimondottan izgalmas lehet majd a tech-rajongók számára. Bár a “legjobb” szót általában a legerősebb komponensekre használják, ennél tágabban is értelmezhetjük.

A bejegyzésben ezúttal 2022 „legjobb” perifériáit vesszük górcső alá. Míg egy CPU vagy épp VGA bejegyzésben teljesen objektívan, csupán az FPS és egyéb számok alapján is tudunk ítélkezni, itt sokkal nehezebb dolgunk van. Ezért ez a lista sokkal személyesebb lesz azoknál. Szerencsére az elmúlt 12 hónapban rengeteg egeret, billentyűzetet, monitort vagy akár fülest is alkalmam volt kipróbálni, így több kategóriára felosztva szemezgetnék ezekből.

Nézzük is 2022 kedvenc perifériáit!

Az ár-érték bajnok billentyűzet

A kategória nyertese már 2021 végén is bontogatta szárnyait, ám 2022 elejétől találhattuk meg a nagyobb áruházak vagy épp a Leet Webshopjának polcain. Ez pedig nem más, mint a White Shark Shinobi 2022-es/v2-es verziója. Az alap változatot sem érhette túl sok panasz, ám a második kiadás szinte tökéletesre sikerült. Kis méretének köszönhetően kisebb asztalokon is bőven elfér, miközben a funkcionalitáson sem esik csorba. Cserélhető USB-C kábel, RGB világítás, piros kapcsolók és magyar kiosztás. Ennél több nem is kell, már 20 ezer forint környékén beszerezhetjük.

Villámgyors monitor, elérhető áron

A Samsung 2022 nyarán jelentette be a Odyssey G4-es sorozatot, mely két monitorral debütált. A felbontás, a képfrissítés, illetve a használt paneltípus azonos volt, egyedül a méretben volt eltérés. Nálam a 25 inches változat járt, nem sok dologba tudtam belekötni az eltöltött pár hét alatt. Olyannyira nem, hogy azóta beszereztem saját célra is egy példányt, melyet maximális megelégedettséggel használok. A panel IPS, így a betekintési szögekkel és a színekkel nincsenek problémák, ahogy a 240 Hz-es képfrissítés is magáért beszél.

Az elmúlt évek során szinte kizárólag multiplayer, kompetitív címekkel játszom, így a 240 FPS elérésével sincsenek problémák, hiszen ezek a játékok nem kérnek annyit „enni”, mint AAA társaik. Míg korábban az abszolút „luxus” kategória kiváltsága volt a 240 Hz, addigra 2022-re már 100 ezer környékére esett le ez a határ. A 144 -> 240 Hz ugrás messze nem akkora, mint a 60 Hz -> 144 Hz ugrás volt, ám továbbra is érezhető. Feljebb már nem mennék, az OLED térhódítása lehet a következő értelmes lépcsőfok.

Top specifikációs egér, fillérekért

Rengeteg, kiváló egér átszaladt a kezeim alatt 2022-ben, top szenzorokkal, vezetékes, vezeték nélküli kialakításban, ám egy példány igazán meg tudott lepni. Szerencsére teljesen pozitív értelemben. Ez pedig nem volt más, mint AOC GM510 egere. Alapvetően nincs problémám a lyukacsos egerekkel, ám az AOC designja riasztó volt, ám ez eddig tartott, míg kézbe nem vettem a perifériát. A legtöbb gyártó pár fokkal visszafogottabban szokta ezt kivitelezni. Meglepő módon a hétköznapi használat során gyakorlatilag semmilyen hátránnyal nem járt ez a megoldás sem, így a kezdeti félelmek hamar elillantak.

A kényelem tehát adott volt, a specifikáció pedig magáért beszél. Minőségi Kaihl kapcsolók, a legjobb elérhető vezetékes szenzor, RGB világítás, PTFE talpak. Ez már eddig is jól hangzik, ám nem egyedi konstrukció. A legmeggyőzőbb rész azonban csak most jön, mindezt már 10-11 ezer forint környékén megkaphatjuk különösebb akciók nélkül is, ami verhetetlenné teszi kategóriájában ezt az egeret.

A jelenlegi csúcs egér

Hiába kiváló vétel az előző egér 10000 forint környékén, a csúcskategória mellett sem mehetünk el szó nélkül. A Razer Viper V2 Pro objektíven nézve a legjobb egér jelenleg a piacon. 60 gramm alatti súllyal, a jelenleg elérhető legjobb, PixArttal együttműködésben készített és speciális technológiával felvértezett szenzorra, illetve harmadik generációs optikai kapcsolókkal hívja magához a potenciális vevőket. Hab a tortán a külön megvásárolható Razer HyperPolling Wireless Dongle, mellyel 4000 Hz-es polling rate-et is kisajtolhatunk a rágcsálóból. Említésre méltó lehet még a DeathAdder legújabb verziója is, a Razer DeathAdder V3 Pro, mely szintén hasonló specifikációkkal rendelkezik, ám ergonomikus köntösben. Az egereket 60-70 ezer forint környékén találjuk meg a boltok polcain, bizony ezt a szintet már meg kell fizetnünk.

Már a vezeték nélküli gamer füles sem luxus

Szintén év elején járt nálam az Asus TUF H3 és H1 Wireless párosa. Mindkét füles meggyőző volt, ám anyaghasználatban a TUF Gaming H3 Wireless nyert. A megjelenéskor 30 ezer környékén is beszerezhettük, manapság ez már közelebb van sajnos a 40 ezerhez. Ennek ellenére bátran választhatjuk, hiszen a 2.4 GHz-es vevőnek köszönhetően pazar vezeték nélküli élményt kapunk, anélkül, hogy bármilyen módon megszenvednénk azt. A Bluetooth technológiával ellentétben csúszásoktól nem kell félnünk, miközben a hatótáv is kimondottan kellemes.

Visszatekintő

2022-ben sem unatkoztak a gyártók, rengeteg perifériával öntötték el a piacot. Szerencsére a tesztelői tapasztalatok megerősítették, hogy a legolcsóbb, pár ezres kategóriát kivéve rossz szenzorral például nem igazán találkozhatunk már egereknél. A legfontosabb faktor így egyértelműen a kényelem lehet, melynél nem sok szubjektívebb dolog van a világon. Érdemes kipróbálnunk többféle formájú, méretű és súlyú egeret is, hogy rájöjjünk, melyik is esik a legjobban kézre. Szintén örömteli, hogy a vezeték nélküli technológia vagy épp az extrém képfrissítés is egyre inkább befolyik az alsóbb szegmensekbe is, remélhetőleg ez a tendencia továbbra sem csökken majd 2023-ra. A billentyűzeteknél is pozitív változásokat tapasztalhatunk, a mechanikus változatok lassan már 10 ezer forint környékére is lesüllyednek, így azokért sem kell kiadnunk egy vagyont.

Mit használok?

Glorious GMMK Pro – Saját építés

A legjobb szót tényleg óvatosan kell használni perifériáknál, főleg az egereknél, hiszen ilyen maximum specifikáció szinten létezhet, mely csak töredékét adja annak, hogy mennyire tartjuk megfelelőnek az adott modellt a mindennapi használat, játék során. Én jelenleg az alábbi perifériákat használom, melyek szerintem kiváló termékek és saját vásárlások, ám egyik klasszikus kategóriába sem biztos, hogy befértek volna fentebb:

  • Egér: Xtrfy MZ1 Wireless
  • Egérpad: Xtrfy GP5 Litus XL
  • Billentyűzet: Glorious GMMK Pro White Ice alap Gateron Red kapcsolókkal és Aura v2 keycapekkel
  • Fejhallgató: HyperX Cloud 2 Wireless
  • Fő monitor: A fentebb is említett 25 inches és 240 Hz-es Samsung Odyssey G4

Az Xtrfy MZ1 nagyon megosztó formavilággal operál, ám számomra az a legkényelmesebb egér, amit valaha használtam, pedig lassan már az 50-hez közelít a kipróbált példányok száma. Így a vezeték nélküli változat megjelenése után nem is volt kérdés, hogy mire váltok. Az Xtrfy GP4 egérpadja nagy kedvenc volt, az utód XXL kialakítása pedig csak plusz extra. Egy teljesen személyre szabható, de fém és TKL / 75%-os kialakítású billentyűzet régi álom volt, mely idén nyáron meg is valósult GMMK Pro alapokon. A piros kapcsolók napi több órás gépelés alatt is megállják helyüket, de játékok alatt is kiválóan teljesítenek. A fejhallgató pedig a több éven át aktívan használt és maximálisan bevált Cloud 2 vezeték nélküli változata, mely szintén nem okozott csalódást az elmúlt év során, sosem volt probléma a technológiával.

Borítókép: RTINGS

Processzor visszatekintő:

A legerősebbtől a budget királyig – Ezek 2022 legjobb processzorai

×