Ideje visszatekintenünk az elmúlt 12 hónapra.

Most, hogy elérkeztünk a karácsonyi időszakhoz, ideje számot vetni az év hardvereiről. A héten ezt több kategóriában is megtesszük majd, köztük processzorokkal, videokártyákkal vagy épp perifériákkal. Idén már nem várhatunk több bejelentést, ám a január kimondottan izgalmas lehet majd a tech-rajongók számára. Bár a „legjobb” szót általában a legerősebb komponensekre használják, ennél tágabban is értelmezhetjük.

A bejegyzésben átvesszük a klasszikus értelemben vett legerősebb processzorokat, de azt is megvizsgáljuk, hogy melyik rendelkezik jelenleg a legjobb ár-érték aránnyal. Az sem marad titokban, hogy mely egységet ajánljuk a budget gépekbe, ahogy a hardcore gamer vonalat is érinteni fogjuk. Fontos kiemelni, hogy a személyi számítógépekbe kerülő egységek szerepelnek csak a bejegyzésben, a szerverekbe és egyéb különleges platformokba beszerelhető processzorok nem.

Nézzük is 2022 legjobb processzorait!

A legerősebb processzor

Ha klasszikus értelemben keressük a legjobb processzort, akkor bizony érdemes olyan oldalt felkeresünk, mely kiterjedt és évek óta bejáratott benchmark rendszerrel rendelkezik. A Tomshardware kiváló példa erre, folyamatosan frissülő diagramokkal látják el a közösséget. A TechPowerUP tesztjét is ide vehetjük, ám ott is azonos eredménnyel találkozhatunk.

Hamar leolvashatjuk, hogy a több alkalmazást, játékot és felhasználási módot számításba vevő mérések során az Intel egyik egysége került a dobogó első helyére. Ez pedig nem más, mint az Intel Core i9-13900K. A processzor hibrid felépítéssel rendelkezik, azaz találhatunk benne P (Performance – Teljesítménycentrikus) és E (Efficiency – Energiahatékony ) magokat is. A pontos felosztás 8+16 a 13900K esetében, így összesen 32 szál áll a rendszer és a programok rendelkezésére. Hazánkban 300 ezer forint környékén szerezhetjük be a bestiát.

A legjobb gamer processzorok

Jogosan merülhet fel a kérdés: miért nem a legerősebb a legjobb gamer processzor? Ha a nyers FPS számot nézzük, akkor valóban így van, ám itt már az árcédula is szerepet játszik. Miért adjunk ki 5% FPS előnyért közel 20-40%-kal több pénzt, főleg, ha a megmaradt összeget már a videókártyába is forgathatjuk. Ebben a kategóriában több egységet is megemlíthetünk már, melyek azért még mindig a magasabb árszegmenst képviselik.

  • Intel Core i7-13700K – 8P mag + 8E mag – 24 szál – AMD oldalról a Ryzen 9 7900X lehet alternatíva, mely 12 maggal és 24 szállal rendelkezik ~ 200 ezer forintos kategória
  • Intel Core i5-13600K – 6P mag + 8E mag – 20 szál – AMD oldalról a Ryzen 7 7700X lehet alternatíva, mely 8 maggal és 16 szállal rendelkezik ~ 150 ezer forintos kategória

A legjobb ár-értékű processzor

Ebben a kategóriában sokáig az Intel i5-12400 is versenybe volt, ám meglehetősen kedvezőtlen árazást olvashatunk le manapság. Ha a hazai viszonyokat figyelembe vesszük, akkor a Ryzen 5 5600 viheti haza ezt a címet. Jelenleg 60000 forint környékén vadászhatjuk le a boltok polcairól. Olcsóbban vadászhatunk hozzá alaplapot, az i5-12400-hez viszonyítva pedig 16 GB memória árát is megspóroltuk. Mindezt úgy, hogy teljesítményben csak pár százalékot veszítettünk, azt sem minden felhasználási körülmény között. A Ryzen 5 5600 egy 6 magos, 12 szálas processzor, mely AM4 tokozással rendelkezik, így bizony megtarthatjuk a DDR4 memóriánkat is, ha váltanánk.

A legjobb budget választás

Ha minden forint számít, akkor bizony már egy 5000-10000 forintos különbség is számottevő lehet. Ha a hazai árakat vizsgáljuk, akkor a legjobb választásunk a AMD Ryzen 5 4500 lehet. Ezzel az egységgel lehetetlen versenyezni, illetve az AM4 tokozásnak köszönhetően szintén kedvezőbben vásárolhatunk alaplapot, mintha az Intel mellett tennék le a voksunkat. A 6 magos és 12 szálas egységet már 33 ezer forint környékén megkaparinthatjuk. Természetesen 15-20 ezer forint hozzáadásával már kellemesebb teljesítményt is kaphatunk, ám ez az a kategória, ahol ki kell centizni minden egyes komponenst.

Visszatekintő

2022 kifejezetten eseménydús év volt CPU fronton. Az Intel a 13. generációban tovább folytatta a 12. generációban bevezetett hibrid felépítést, mely úgy tűnik, hogy jó irány lehet a jövőben. Az AMD is hozta a kötelezőt a Ryzen 7000-es szériával, ám egyelőre az erőversenyt, ha csak egy hajszállal is, de az Intel nyerte idén. Nem túl szimpatikus, hogy az AMD rögtön DDR5 exkluzívvá tette az új platformját, az Intel még mindig megadja a választás lehetőségét. Sőt, úgy tűnik, hogy a 2023-ban érkező Raptor Lake Refresh esetében is ez lesz a bevett szokás. Az azonban szintén vitathatatlan, hogy az alsó, árérzékenyebb kategóriában az AMD-nek van hatalmas előnye, nem csak a processzorok, hanem az alaplapok árcéduláit vizsgálva is. Szerencsére az is kijelenthető, hogy egyértelműen rossz választásokkal már nem igazán találkozhatunk a piacon, az egykori AMD vagy épp Intel mémek teljesen értelmüket vesztették a Ryzen széria megjelenése óta. A személyes választásom 2022 nyarán az Intel i7-12700K-ra esett egy DDR4-es alaplap társaságában és bár vitatatlanul erősebb lett a 13. generáció és a DDR5 memóriák is egyre olcsóbbak, jó pár évig nem kell még váltanom.

Neked milyen CPU duruzsol a gépedben?

Brutális hardvereső vár ránk januárban – Ezek az újdonságok érkeznek

 

×