Az Ethereum és Bitcoin árfolyamok csökkenésével egyre több bányászkártyától szabadulnának meg a korábban akár több száz VGA-t üzemeltető felhasználók is.

Nem titok, hogy a Bitcoin és az Ethereum árfolyamok brutálisan beestek az elmúlt pár hónapban és természetesen a többi kriptovalutát is rántották magukkal. Ennek eredményeképp néhány ország energiaárait figyelembe véve nem is biztos, hogy megéri a legtöbb felhasználónak bányászni vagy ha igen, akkor meglehetősen szerény profitra tehetnek csak szert. A fenti információhoz remek adalék, hogy a legutóbbi kutatások szerint 2020 és 2022 között egy átlagos Ethereum bányász több mint 14 videókártyát vásárolt. Júniusban nemzetközi és hazai szinten is egyre több bányászkártya kezdte el elözönleni a használtpiacot, még ha nem is minden esetben írják ezt oda az eladók.

Nem néz ki túl jól a jelenlegi helyzet

Merjünk vásárolni a használtpiacra került kártyákból?

Tényleg romlik a bányászkártya teljesítménye?

Rengeteg felhasználó találkozott már a Palit nyilatkozatával, melyben kijelentették, hogy a bányászásra használt kártyák teljesítménye akár 10%-kal is csökkenhet éves szinten. Ez azt jelentené, hogy pár év alatt egy RTX 3070 játékok alatt már csak RTX 3060 szinte lenne képes. Meglehetősen megosztó volt a bejelentés tartalma már tavaly is, így természetesen a nevesebb tech oldalak, videósok is foglalkoztak a témával. Mérések nélkül egyik oldalnak sem lehetett előzetesen igazat adni, ám azt azért sokan sejtették, hogy a Palit inkább üzleti okokból szeretné az új kártyák felé terelni a játékosokat.

 

A legátfogóbb videóval ezúttal is a Linus Tech Tips csatorna jelentkezett, melyben több körben eresztette egymásnak a bányászásra használt kártyákat az új példányok ellen. A videó elején már megemlítette, hogy korábban már egy közel 10 éves GTX 480-at hasonlítottak össze egy teljesen bontatlan példánnyal. Az eredmény? Semmilyen különbség nem volt a két 480-as között, bár való igaz, hogy a 10 év alatt csak játékok pörögtek a használt példányon, nem bányászkártya volt.

Bányászkártya

Ezek után ugrottak neki egy kontrolláltabb tesztnek, melynek három főszereplője egy RTX 3080, egy RTX 2070 és egy GTX 1060 bányászkártya volt. A kártyákat 10 hónapig, másfél évig és 4 évig használták bányászásra. Ha valóban igaz a Palit kijelentése, akkor azt a tesztek bizony ki fogják mutatni. Nem minden esetben sikerült típusazonos példányokat összeengedni, de természetesen ezt figyelembe vették a méréseknél. Azt hiszem senkit nem lepett meg a tény, hogy még a négy éves modellnél sem tapasztaltak mérhető teljesítményromlást. 

Merjek venni bányászkártyát?

A bányászással, mely igazából bonyolult algoritmusok számolásának állandó futtatása, nem tudunk előidézni klasszikus értelemben vett teljesítménycsökkenést. A videókártyák működése, ahogy a fenti videóban is elhangzik, inkább bináris jelleget ölt. Azaz vagy működik a kártyánk vagy nem működik. Ennek ellenére beleszólhatnak a kártyák teljesítményébe külsős körülmények. A nem megfelelő karbantartás és az ennek köszönhetően gyengébb hűtésteljesítmény miatt csökkenhet a kártya maximális boost órajele és élettartama. Ez akár mérhető FPS csökkenést is okozhat mind benchmarkokban, mind pedig játékokban.

A fenti kijelentés azonban nem csak bányászkártya esetében igaz, hanem átlagos, játékra használt VGA egységekre is vonatkozik. A legtöbb bányász a hatékonyság érdekében igyekszik „tökéletes” körülmények között tartani a kártyáit, hiszen egy gyengébben számoló kártya nekik sem jönne jól. Sőt, a módosított BIOS-oknak hála akár alacsonyabb fogyasztást és hőmérsékletet is elérhetnek. Ez több profitot jelent számukra és közben még kártyát is jobban kímélik.

Bányászkártya

Néhány jótanács

A kérdés nem egyértelmű továbbra sem, hiszen az emberi tényező még mindig ott lesz, amikor nézelődünk a kártyák között. Sok esetben nem is ismerjük a VGA előéletét és az sem biztos, hogy az eladó a teljes valóságot fogja nekünk leírni, ha erre rákérdezünk. Amennyiben tudjuk, hogy a kinézett kártya bányában dolgozott, de rendezett körülmények között és az ára is kecsegtető, akkor nem biztos, hogy megéri kihagynunk a lehetőséget. Ha garancia is jár a bányászkártya mellé, illetve hardveresen nem volt módosítva, akkor pedig gondolkodnunk sem kell a vételen. Egy-egy rosszul karbantartott példányba pedig csak játékra használt VGA esetén is beleszaladhatunk, így ez sem feltétlenül szól a bányászkártya ellen.

Az alábbi dolgokra figyeljünk oda mindenképp, MINDEN használt kártya esetében:

  • Kerüljük azokat a példányokat, melyeken fizikai sérülések, szerelési nyomok vannak
  • A dedikált, gyárilag is bányászatra tervezett egységeket is érdemes kerülnünk, a legjobb esetben is egy kimenetet találunk rajtuk
  • Ha van lehetőségünk, akkor a tényleges vásárlás előtt teszteljük le a kártyát, akár több benchmarkkal
  • Korosabb példányok esetében nem árthat egy alaposabb karbantartás, netán ventilátor csere
  • A túl olcsó ár mindig gyanús, igyekezzünk a realitás talaján maradni
  • A vételnél azért mindenképp kérdezzünk rá még a fentebb taglalt, módosított BIOS-ra is, nehogy az maradjon a bányászkártyán

A nyár második felében még több VGA érkezhet a használtpiacra, hiba lenne kihagyni egy-egy jó ajánlatot, de legyünk körültekintőek.

×