Nagyon szomorú okok húzódhatnak Henry Cavill távozása mögött.

Kétségtelen, hogy nem a Netflixes Vaják fogja megszorongatni J.R.R. Tolkieni adaptációkat, de az is egészen bizonyos, hogy még a Trónok Harcával sem fogjuk egy lapon emlegetni az Andrzej Sapkowski történetein alapuló szörnyvadászos fantasy sorozatot. Ettől függetlenül óriási a népszerűsége a Netflix adaptációjának, aminek elsődleges oka a Ríviai Geraltként lubickoló Henry Cavill.

Pedig a rajongók első blikkre semmi jót nem fűztek a színészhez, és mindenki meg volt róla győződve, hogy a stáb a lehető legrosszabb döntést hozta, amikor őt választották az ikonikus figura megtestesítésére. Aztán jött az első évad, ami közel sem volt tökéletes, sőt, Cavill játéka viszont azonnal meggyőzött és rabul ejtett szinte mindenkit. Persze, aki nyomon követi a brit aktor munkásságát az jól tudhatja, hogy óriási gamer, ezen belül is World of Warcraft és The Witcher rajongó, aki betéve ismeri az alapanyagként szolgáló könyveket, na meg a legendás játéksorozatot.

Ezért is ért fel egy erősebb korbácsütéssel, amikor a legnagyobb semmiből Instagramon jelentette be, hogy szomorúan, de a negyedik évadra mindkét kardját átadja Liam Hemsworth-nak. Sokakon nyomban el is uralkodott a páni félelem, még petíciót is indítottak, többen pedig a sorozat bojkottjára is elkezdték buzdítani a try hard fanokat.

Az elkeseredettség természetesen érthető, hiszen Cavill Geraltját tényleg nagyon megszerették a nézők, és az esetek többségében amúgy sem szokott jól elsülni, ha a történetfolyam közepén lecserélik kvázi a címszereplőt (kivéve, ha olyan a koncepciója, mint a Sárkányok házában). Mivel sem a Netflix, sem pedig az érintett színészek nem tértek ki az okokra, az is egy normális válaszreakció, hogy a rajongók próbálják feltárni a döntés hátterét.

Superman tehet mindenről?

A bejelentés előtt nem sokkal Cavill egy remek hírrel is szolgált: visszatér a még ikonikusabb Acélember gúnyájába, azaz a továbbiakban is ő alakíthatja a szuperhősök szuperhősét, Supermant. Emiatt nagyon sokan le is vonták az elsőre logikusnak tűnő konklúziót ->

Herny Cavill Supermannel csalja Geraltot, ez az oka, amiért kiszáll a Netflix produkciójából.

Ez azonban nem olyan biztos – bár nem is annyira elképzelhetetlen. A DC hősfilmjeit általában stúdiókban, zöld háttér előtt forgatják, azaz elég helyhez kötött meló. A Vaják viszont rengeteg utazással jár, amiket rendszerint Európában bonyolítanak. Így egyáltalán nem elképzelhetetlen az sem, hogy egyszerűen nem lehet összeegyeztetni a kettőt, és a színésznek választania kellett közöttük.

De lehet egy másik, ennél talán sokkal elképzelhetőbb, de szomorúbb oka is.

A The Independent és az NME is egyre inkább azt pedzegeti, hogy valójában nem a bokros teendők állhatnak a háttérben. A két portál hasonló következtetésre jutott az ügyben, szerintük kreatív nézeteltérések vezettek oda, hogy a negyedik szezontól már a fiatalabbik Hemsworth lehet a szörnyvadász.

A Redanian Intelligence, ami már korábban is nagyon sok belsős infót kiteregetett, úgy véli, hogy Cavill már a harmadik évadot sem akarta vállalni, aki a színfalak mögött először a második etap munkálatai során lebegtette meg a távozását. Sőt, Cavill interjúkon keresztül próbálta is sugallni az elégedetlenségét a közönségnek:

„A legnehezebb rész számomra az volt, hogy megtaláljam az egyensúlyt a showrunnerek elképzelése és a könyvek iránti szeretetem között, és megpróbáltam ezt a Geraltot a showrunnerek elképzeléséhez igazítani. Ez egy nagyon finom határvonalat jelent. Ez a showrunnerek története, és így ez egy adaptáció” – nyilatkozta a színész a második évad sajtókörútja alkalmával.

Cavill tehát állítólag azért fontolgatta a távozást, mert ő és a producerek nem értettek egyet a sorozat tartalmával és a karaktere szerepével kapcsolatban.

2021. szeptemberében végül berendelték a harmadik évadot, amire Cavill jelentős fizetésemelést is kért. A The Hollywood Reporter szerint a színész korábban 400.000 dollárt kapott epizódonként, a 3. évadra viszont már 1 millió dollár volt a jussa per rész. De nagyon úgy tűnik, hogy még ennyi pénzért cserébe sem tudott szemet hunyni a szerinte rossz kreatív döntések felett, és a távozás mellett döntött.

Persze könnyen lehet az is, hogy az egyre romló gazdasági helyzetben a Netflix egész egyszerűen nem tudja teljesíteni a színész fizetési igényét, ezért inkább olyasvalakit kerestek, aki nála kevesebbel is beéri.

Hogy a lehetséges forgatókönyvek közül melyik az igaz, azt kizárólag csak az érintettek tudhatják. A kreatív nézeteltérések – vagy a megszorítások – mellett tanúskodhat, hogy a rajongók forrongása közepette senki nem siet tisztázni a helyzetet.

EZT IS ÉRDEMES ELOLVASNOD:

Ezt a két idősíkon futó történetet küldjük az Oscar-díjért – Szerinted megnyeri?

 

×