Banális oka van a leolvadásnak, szétégésnek.

Nem is olyan rég, mi is beszámoltunk róla, hogy szó szerint kigyulladhatnak az NVIDIA legújabb csúcskártyái, legalábbis ezt állítja a Tom’s Hardware mellett számos nyugati szakportál. Persze a legújabb számítási eszközökben mindig van egy bizonyos fajta rizikófaktor esetleges gyermekbetegségek megjelenésére, az RTX 4090 esetében azonban ez azért sem férhet bele, mert közel egymillió forintot kérnek el érte.

Bár már a legelső tesztek is figyelmeztettek az új RTX tápellátására és óriási energiaigényére, a portál azért azt az eshetőséget sem zárná ki, hogy felhasználói oldalról történhetett hiba. Miután sokan a teljesítményre és az áramfelvételre hivatkoztak, közben kiderült, hogy mi okozza a hibát.

Nem a kártya a hibás!!

Az Igorslab szerint (köszi PCFórum) ugyanis a hibát nem maga a kártya okozza, hanem a kártyához is alapból mellékelt tápkábel-átalakító. Utóbbi a régebbi ATX 2.0 tápokról is lehetővé teszi a 4090-ek tápellátását abban az esetben, ha azok nem rendelkeznek az új 12VHPWR csatlakozóval. A csatlakozók azonban úgy tűnik, hogy nem rendelkeznek megfelelő forrasztásokkal, így a kontaktproblémák miatt szépen elkezdenek szétégni, szétolvadni.

A jó hír tehát az, hogy az egyébként óriási probléma nem a kártyában van, és egy jó minőségű kábellel, vagy új, ATX 3.0-ás táppal megoldható. Ez persze nem vígasz azok számára, akik gépében már szépen leolvadt a kártya fontos része is.

Ezt láttad már?

Ez nagyot szólhat! – Forradalmi újítással jöhet az iPhone 15

 

×