Érdemes nagyon óvatosan beszerelni az NVIDIA legújabb videokártyáját, mert bizonyos helyzetekben könnyen lángba borulhat.

Szó szerint kigyulladhatnak az NVIDIA legújabb csúcskártyái, legalábbis ezt állítja a Tom’s Hardware mellett számos nyugati szakportál egy Reddit-felhasználó visszajelzése alapján. Persze a legújabb számítási eszközökben mindig van egy bizonyos fajta rizikófaktor esetleges gyermekbetegségek megjelenésére, az RTX 4090 esetében azonban ez azért sem férhet bele, mert közel egymillió forintot kérnek el érte.

Bár már a legelső tesztek is figyelmeztettek az új RTX tápellátására és óriási energiaigényére, a portál azért azt az eshetőséget sem zárná ki, hogy felhasználói oldalról történhetett hiba. A felhasználó 16-tűs 12VHPWR tápcsatlakozót használó Gigabyte GeForce RTX 4090 Gaming OC kártyával rendelkezett, amit egy RGB-vel alaposan feltöltött, lég- és folyadékhűtéssel ellátott PC-be szerelt be.

A játékos állítólag megfelelően, a gyári kábelekkel telepítette a kártyát, és különösen megterhelő folyamatokat sem végzett vele, és nem is hajtotta túl. Szimplán csak elindította a Red Dead Redemption 2-t 400W-os GPU-terheléssel, majd néhány perc múlva az vette észre, hogy elkezdett megolvadni, majd lángra kapott a hálózati adapter és a tápcsatlakozó.

A melted power connector on the Nvidia RTX 4090.

Nvidia RTX 4090 power cable.

A Tom’s Hardware is kizárta az extrém túlhajtást, és a mellékelt képek alapján szinte biztosra veszik, hogy csatlakozási probléma okozhatta a balesetet. Azt viszont még nem lehet egyértelműen megállapítani, hogy a felhasználó kötötte rá rosszul a gépére, vagy magával a csatlakozóval volt-e a gond. Nem könnyíti meg a helyzetet egy másik baleset, amiben egy Asus RTX 4090 TUF Gaming OC kártya kapott lángra hasonló körülmények között.

Hogy pontosan miért olvadnak szét és kapnak lángra az új, méregdrága RTX-ek, azt egyelőre nem tudni, de már az NVIDIA is vizsgálja az eseteket. A CableMod mindeközben a 16 tűs csatlakozók és a kábelek megfelelő használatára okít:

szerintük a vezetékeket nem szabad a csatlakozóhoz közel meghajlítani, mert úgy nagyon könnyen meglazulhatnak, amitől rosszul fognak illeszkedni. Ez pedig egyenletlen terheléshez, és túlmelegedéshez, rosszabb esetben olvadáshoz és tűzhöz vezethet.

Az alábbi képen illusztrált tanácsokat pedig mindenképpen érdemes betartani, ami azt jelenti, hogy ha nehezen és szűkösen fér csak be az új kártya, akkor inkább válts egy tágasabb gépházra, ahol szellősebben működhet az RTX 4090. Legalábbis akkor, ha nem akarsz a fenti két játékos sorsára jutni, ugyanis az is valószínű lehet, hogy rosszul helyezték el/szerelték be a millió forintos kártyát.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ezért kaszálták el? – Ilyen hűtőt kapott volna a 900 wattos Nvidia kártya

 

×